Chec umed cu vişine - simplu şi delicios

Iată o reţetă de chec cu vişine simplă şi deosebit de gustoasă!
Maria Matyiku
22.08.2021

alte articole

Chec umed cu vişine (Maria Matyiku / Epoch Times)
Maria Matyiku
22.08.2021

Checul cu vişine este simplu şi delicios, dulce acrişor, are blatul umed, moale şi pufos, este uşor de preparat şi se menţine proaspăt, zile la rând, până la ultima felie.

Ingrediente:

2 ouă,

200 g (1 cană) de zahăr,

200 g (1 cană) smântână sau iaurt,

200 g ( ½ pachet mic) de unt topit,

250 g (2 căni ) de făină,

1 pliculeţ de zahăr vanilat,

1/2 linguriţă de praf de copt,

1 -2 linguri de cacao,

300 – 400 g vişine crude sau congelate

Ingredientele principale (Maria Matyiku / Epoch Times)
Ingredientele principale (Maria Matyiku / Epoch Times)

Modul de preparare

Se pregăteşte o tavă de chec (poate fi şi o formă rotundă cu diametru de 24 cm) care se unge cu puţină grăsime şi se tapetează cu făină. Alternativ, făina se poate înlocui cu hârtie de copt.

Cuptorul se încălzeşte la 180 C.

Vişinele crude se curăţă de sâmburi şi se pun într-o strecurătoare pentru a se scurge sucul în exces. Vişinele congelate se folosesc ca atare.

Se mixează bine ouăle până ce albuşurile se amestecă cu gălbenuşurile, după care se adaugă pe rând zahărul şi vanilia.

Se mixează bine ouăle cu zahărul (Maria Matyiku / Epoch Times)
Se mixează bine ouăle cu zahărul (Maria Matyiku / Epoch Times)

Se continuă mixarea până când compoziţia se deschide la culoare. Se adaugă untul topit şi smântâna sau iaurtul (se lasă 1-2 linguri deoparte pentru a se adăuga în blatul de cacao).

Se adaugă untul topit şi smântâna (Maria Matyiku / Epoch Times)
Se adaugă untul topit şi smântâna (Maria Matyiku / Epoch Times)

Se toarnă făina amestecată cu praful de copt şi se continuă amestecarea până când toate ingredientele se omogenizează.

Se toarnă făina amestecată cu praful de copt (Maria Matyiku / Epoch Times)
Se toarnă făina amestecată cu praful de copt (Maria Matyiku / Epoch Times)

Aluatul final va avea consistenţa unei smântâni groase de casă.

Alautul final va avea consistenţa unei smântâni groase (Maria Matyiku / Epoch Times)
Alautul final va avea consistenţa unei smântâni groase (Maria Matyiku / Epoch Times)

Se ia cam o treime din aluat şi se amestecă cu cacao şi restul de smântână.

O treime din aluat şi se amestecă cu cacao (Maria Matyiku / Epoch Times)
O treime din aluat şi se amestecă cu cacao (Maria Matyiku / Epoch Times)

Vişinele se amestecă cu o lingură de zahăr şi puţină făină sau amidon.

Vişinele se amestecă cu o lingură de zahăr şi amidon. (Maria Matyiku / Epoch Times)
Vişinele se amestecă cu o lingură de zahăr şi amidon. (Maria Matyiku / Epoch Times)

Se toarnă jumătate din aluat, se adaugă câteva linguri din aluatul de cacao apoi se aşează un rând de vişine.

Se toarnă jumătate din aluat, se adaugă câteva linguri din alautul de cacao (Maria Matyiku / Epoch Times)
Se toarnă jumătate din aluat, se adaugă câteva linguri din alautul de cacao (Maria Matyiku / Epoch Times)

Se toarnă restul de aluat, alternându-se cu aluatul de cacao. Deasupra se pun restul de vişine. Vişinele se presează uşor în aluat atât cât să intre cam 2/3 în aluat.

Deasupra se pun restul de vişine (Maria Matyiku / Epoch Times)
Deasupra se pun restul de vişine (Maria Matyiku / Epoch Times)

În funcţie de înălţimea tăvii şi cuptor, checul se coace timp de 45- 60 minute. Este gata când blatul se desprinde uşor de pe pereţii tăvii şi trece testul cu scobitoarea (blatul nu se lipeşte de scobitoare).

Checul se lasă în tavă să se răcească cam 10 minute, apoi se transferă pe un grătar sau un platou şi se deoparte să se răcească complet.

Checul se lasă la răcit cam 10 minute, apoi se transferă pe un  platou (Maria Matyiku / Epoch Times)
Checul se lasă la răcit cam 10 minute, apoi se transferă pe un  platou (Maria Matyiku / Epoch Times)

Înainte de servire se presară cu zahăr pudră şi se taie în felii.

Înainte de servire se presară cu zahăr pudră (Maria Matyiku / Epoch Times)
Înainte de servire se presară cu zahăr pudră (Maria Matyiku / Epoch Times)

Vă dorim poftă bună!


Notă: Vişinele se pot înlocui cu alte fructe de sezon.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor