Chec umed cu dovleac - delicios şi aromat

Acest chec este atât de gustos şi aromat!
Maria Matyiku
04.12.2020

alte articole

Chec umed cu dovleac (Maria Matyiku / Epoch Times)
Maria Matyiku
04.12.2020

Cu un blat umed, puţin dens şi un amestec delicat de condimente, checul cu dovleac este perfect pentru micul dejun alături de o cafea, pentru gustarea copiilor sau oricând aveţi poftă de un desert simplu şi gustos.

Ingrediente:

200 g unt la temperatura camerei (180 g pentru blat, 20 g pentru uns tăvile),
1 ½ căni de zahăr,
2 ouă mari,
425-450 g de pulpă de dovleac ( copt sau fiert pe aburi),
2 căni de faină,
1/2 linguriţă sare,
1 pliculeţ de praf de copt,
1 linguriţă cuişoare măcinate, 1 linguriţă scorţişoară măcinată, 1 linguriţă nucşoară măcinată sau 3 linguriţe de mirodenii aromate pentru turtă dulce

 (Maria Matyiku / Epoch Times)
(Maria Matyiku / Epoch Times)

Modul de preparare:

Sunt mai multe opţiuni de prepare a piureului de dovleac. Dacă folosiţi dovleac proaspăt (turcesc sau plăcintar), acesta se taie mai întâi în jumătate, se curăţă de sâmburi, se feliază şi se pune la copt, la 240 C pentru 30-40 minute, până când se pătrunde miezul. Prin această metodă pulpa este consistentă, prin coacere eliminându-se o parte din partea lichidă din dovleac.

O altă metodă de preparare este fierberea miezului de dovleac pe aburi, după ce a fost curăţat de coajă şi tăiat în prealabil în cubuleţe. Este o metodă mai rapidă de obţinere a pulpei de dovleac.

Dovleacul se poate la fel de bine fierbe în apă clocotită. Depinde de felul de dovleac folosit, miezul poate deveni apos. Pentru a elimina excesul de apă, pulpa fiartă se pune într-o strecurătoare pentru câteva ore, pentru a elimina excesul de apă.

Pulpa de dovleac, fie că e copt sau fiert, se zdrobeşte cu ajutorul unei furculiţe, până când devine păstoasa. Chiar dacă mai rămân câteva bucăţele de dovleac, acestea se vor topi în timpul coacerii.

La fel de bine se poate folosi pulpa de dovleac din borcan sau conservă.

Înainte de prepararea aluatului de chec, se preîncălzeşte cuptorul de copt la 175 ° C. Se pregătesc 2 tăvi de chec de mărimea 20X 10 cm, care se ung cu unt. Se taie câte o fâşie de hârtie de copt cât lăţimea tăvii care se aşează pe lungimea fiecărei tăvi. Pe părţile laterale se presară puţină făină.

Prepararea blatului:

Într-un castron se amestecă mai întâi ingredientele uscate: făina, sarea, praful de copt şi mirodeniile(cuişoarele, scorţişoara şi nucşoara).

Se amestecă ingredientele uscate (Maria Matyiku / Epoch Times)
Se amestecă ingredientele uscate (Maria Matyiku / Epoch Times)

În alt castron se freacă bine untul cu zahărul folosind un mixer la viteză medie. Se adaugă ouăle pe rând, amestecând în continuare, până când aluatul devine uşor şi pufos.

Se freacă bine untul cu zahărul folosind un mixer la viteză medie (Maria Matyiku / Epoch Times)
Se freacă bine untul cu zahărul folosind un mixer la viteză medie (Maria Matyiku / Epoch Times)

Se adaugă apoi pulpa de dovleac.

Se adaugă apoi pulpa de dovleac (Maria Matyiku / Epoch Times)
Se adaugă apoi pulpa de dovleac (Maria Matyiku / Epoch Times)

Se toarnă treptat amestecul de făină, amestecând uşor, până când toate ingredientele se încorporează.

Se toarnă treptat amestecul de făină (Maria Matyiku / Epoch Times)
Se toarnă treptat amestecul de făină (Maria Matyiku / Epoch Times)

Aluatul se toarnă în tăvile pregătite dinainte şi se întinde uniform, cu o spatulă mică sau lama unui cuţit de uns.

Aluatul se toarnă în tăvile pregătite dinainte (Maria Matyiku / Epoch Times)
Aluatul se toarnă în tăvile pregătite dinainte (Maria Matyiku / Epoch Times)

Tăvile se dau la cuptor, şi se coc timp de 60 - 65 de minute sau până când o scobitoare introdusă în centru blatului iese curată. Checurile se lasă în tavă să se răcească aprox. 10 minute, după care se scot şi pe pun pe un grătar sau planşetă pentru a se răci complet.

Tăvile se dau la cuptor şi se coc timp de 60 - 65 de minute (Maria Matyiku / Epoch Times)
Tăvile se dau la cuptor şi se coc timp de 60 - 65 de minute (Maria Matyiku / Epoch Times)

Dacă doriţi să-i daţi o formă mai festivă, checul se poate decora după preferinţă: cu ciocolată topită, sau o pastă din zahăr pudră amestecat cu puţină coajă de lămâie şi suc.

Pastă din zahăr pudră amestecat cu puţină coajă de lămâie şi suc (Maria Matyiku / Epoch Times)
Pastă din zahăr pudră amestecat cu puţină coajă de lămâie şi suc (Maria Matyiku / Epoch Times)

Deasupra se pot presăra bombonele, fructe uscate, nuci sau seminţe tocate.

Deasupra se pot presăra nuci sau seminţe tocate (Maria Matyiku / Epoch Times)
Deasupra se pot presăra nuci sau seminţe tocate (Maria Matyiku / Epoch Times)

Checul se poate congela până la 3 luni într-o pungă specială pentru congelat. Înainte de servire, decongelaţi checul peste noapte în frigider.

Octavian Morariu a fost reales în funcţia de preşedinte al Rugby Europe. (Rugby Romania/facebook)
Octavian Morariu a fost reales în funcţia de preşedinte al Rugby Europe. (Rugby Romania/facebook)


Notă: Untul se poate înlocui cu ulei de cocos, fără riscul de ai altera gustul grozav.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor