Clafoutis cu caise şi lămâie - o tartă delicată, aromată şi plină de savoare

Iată un mod delicios de a prepara un desert cu caise moi şi zemoase îmbrăcate într-un aluat fin cu gust de lămâie!
Maria Matyiku
03.08.2020

alte articole

Clafoutis cu caise (Maria Matyiku / Epoch Times)
Maria Matyiku
03.08.2020

Clafoutis cu caise şi lămâie este un desert extrem de gustos ce atrage atenţia prin eleganţă, textura cremoasă dar şi prin buchetul bogat de arome al fructelor.

Clafoutis este unul dintre cele mai populare deserturi franţuzeşti şi este foarte simplu de preparat. Se poate încerca cu orice fruct de sezon: cireşe, vişine, afine, zmeură, piersici, prune, etc.

Se serveşte la micul dejun, la ceai/cafea sau ca desert.

Ingrediente:

4 - 5 caise mari,
3 ouă,
½ cană de zahăr,
¼ cană de lapte,
¼ cană de smântână lichidă,
coaja rasă de la o lămâie,
1 vârf de sare,
3 linguri de făină,
putin unt pentru uns forma de copt,
zahăr pudră pentru ornat,

Ingredientele principale (Maria Matyiku / Epoch Times)
Ingredientele principale (Maria Matyiku / Epoch Times)

Modul de preparare:

Cuptorul se preîncălzeşte la 190˚C. Pentru coacere se foloseşte o formă de tartă rotundă cu pereţi înalţi, pentru evita scurgerea aluatului din formă în timpul coacerii, deoarece aluatul are tendinţa să se umfle. Interiorul formei se unge cu unt la temperatura camerei.

Caisele se spală, se şterg de excesul de apă, apoi se taie în felii şi se aşează frumos în formă unsă cu unt.

Caisele se taie în felii (Maria Matyiku / Epoch Times)
Caisele se taie în felii (Maria Matyiku / Epoch Times)

Într-un castron mare se amestecă ouăle cu zahărul tos.

Se amestecă ouăle cu zahărul tos (Maria Matyiku / Epoch Times)
Se amestecă ouăle cu zahărul tos (Maria Matyiku / Epoch Times)

Se adaugă laptele, smântâna lichidă şi praful de sare, apoi se presară coaja rasă de la o lămâie.

Se adaugă laptele, smântâna lichidă, sare  şi coaja rasă de la o lămâie (Maria Matyiku / Epoch Times)
Se adaugă laptele, smântâna lichidă, sare şi coaja rasă de la o lămâie (Maria Matyiku / Epoch Times)

În final se pun pe rând cele 3 linguri de făină. Se amestecă uşor cu mişcări circulare până când toate ingredientele sunt încorporate.

în final se adaugă pe rând cele 3 linguri de făină (Maria Matyiku / Epoch Times)
în final se adaugă pe rând cele 3 linguri de făină (Maria Matyiku / Epoch Times)

Adăugând făina la sfârşit, glutenul nu ajunge să se activeze în totalitate, rezultând după coacere un aluat fin de consistenţa unei budinci puţin întărite.

Compoziţia se toarnă peste caise şi se dă la cuptor.

Compoziţia se toarnă peste caise şi se dă la cuptor (Maria Matyiku / Epoch Times)
Compoziţia se toarnă peste caise şi se dă la cuptor (Maria Matyiku / Epoch Times)

În cazul în care pereţii formei nu sunt înalţi, preventiv se recomandă plasarea formei într-o tavă de copt, pentru a evita scurgerea accidentală a aluatului în timpului coacerii.

Clafoutis se lasă se coacă aproximativ 40 de minute (în funcţie de cuptor poate varia de la 35 la 45 minute), până când se rumeneşte uşor pe deasupra.

Tarta se lasă deoparte să se răcească (aprox 10 minute), după care se acoperă cu zahăr pudră.

 (Maria Matyiku / Epoch Times)
(Maria Matyiku / Epoch Times)

Se serveşte de preferinţă cât este caldă, dar se poate consuma şi rece. Vă dorim poftă bună!

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor