Caserolă cu legume umplute - o mâncare apetisantă

Caserolă cu legume umplute
Caserolă cu legume umplute (Maria Baciu / Epoch times)

Legumele umplute sunt o modalitate uşoară de a prepara o mâncare apetisantă, lucru care le face să fie extrem de răspândite şi populare în bucătăriile tradiţionale ale multor ţări de pe glob. Puteţi găti o mâncare delicioasă şi plină de savoare, pornind de la o varietate largă de legume: de la ardei, vinete, dovlecei, dovleac, roşii, praz , varză, etc, cât şi de la o mulţime de umpluturi făcute din carne, brânzeturi, orez, alte cereale, ciuperci sau alte legume.

Va prezentăm o reţetă pentru o caserolă cu legume asortate cu trei feluri de umpluturi: cubuleţe din piept de pui marinat, umplutură de legume şi de ciuperci. Este o reţetă versatilă, fie pentru un prânz sau o cină în familie, fie când aveţi invitaţi sau organizaţi o petrecere.

Ingrediente:

  • 2 vinete mici + o vânătă de mărime potrivită
  • 2 gogoşari
  • 2 ardei
  • 2 dovlecei
  • o rădăcină de praz
  • 250 g ciuperci
  • o roşie mare sau 2 roşii de mărime potrivită
  • o jumătate de piept de pui
  • 3 ouă
  • sare, piper, nucşoara
  • cimbru, oregano, pătrunjel, mărar
  • 3 linguri de ulei
  • 1 lingură oţet de mere sau sucul de la o jumătate de lămâie

Modul de preparare:

Înainte de-a începe cu pregătirea legumelor, este recomandat să puneţi pieptul de pui la marinat. Carnea se spală în apă rece, se şterge cu un prosop de hârtie, apoi se taie în cubuleţe. Se pune într-un castron, se adaugă sare, piper, oregano, o lingură de ulei de măsline, suc de la o jumătate de lămâie, sau 1-2 linguri de oţet de mere. Se lasă să stea la frigider cel puţin câteva ore.

Între timp se pregătesc legumele.

Vinetele se spală, apoi se taie în două pe lungime. Cu ajutorul unei linguriţe, se scobeşte miezul vinetei, lăsând cam o jumătate de cm de pulpă pe interiorul cojii. Vânăta de mărime potrivită se curăţă de coajă, apoi se taie in cubuleţe şi se pune alături de miezul de vinete. Peste miez se presară puţină sare, şi se lasă să stea într-o sită de plastic, astfel încât sucul amar din miez să se poate scurge.

Dovleceii se curăţă de coajă, se taie cotorul apoi se scobeşte miezul, lăsând cam o jumătate de cm pe lângă coajă.

Ardeii şi gogoşarii se spală, după care li se îndepărtează partea de deasupra cotorului.

Partea albă a prazului se taie în bucăţele de 4-5 cm şi se spală bine pentru a îndepărta nisipul care de obicei rămâne la baza frunzelor. Folosindu-vă de coada de la o lingură de lemn, îndepărtaţi miezul de praz, lăsând doar 4-5 straturi exterioare. Miezul de praz se taie în rondele subţiri pentru a fi folosit la umplutură.

Ciupercile se spală, se curată, apoi se taie în formă de beţişoare subţiri. Roşiile se mărunţesc în cubuleţe.

Prepararea umpluturilor

Umplutura de ciuperci

Într-o tigaie, se pune la încălzit o lingură de ulei, după care se adaugă jumătate din rondelele de praz, câteva bucăţele mărunţite de ardei şi gogoşar, rămase de la indepărtarea capacelor, după care se adaugă ciupercile tăiate mărunt. Se amestecă uşor cu lingura şi se lasă pe plită până când apa lăsată de ciuperci se evaporă. Se iau de pe foc, iar după ce ciupercile se răcesc, se adaugă un ou, sare, piper şi opţional frunze de mărar sau pătrunjel tăiate mărunt. Se amestecă bine, iar cu pasta obţinută se umplu: un dovlecel, un ardei şi o jumătate de vânătă.

Umplutura de legume

La fel ca şi pentru umplutura de ciuperci, mai întâi se pune într-o tigaie, o lingură de ulei la încălzit. Se adaugă prazul tăiat în rondele şi restul de ardei/gogoşar mărunţit, după care se adaugă miezul de vinete, dovlecel şi câteva bucăţele de roşii. Se fierbe în continuare la foc mic, până când legumele se înmoaie, apoi se adaugă sare, piper şi nucşoara. Se lasă deoparte să se răcească, după care se sparge un ou şi se amestecă bine. Cu pasta obţinută se umple celălalt dovlecel şi ardei precum şi gogoşarul.

Umplutura de piept de pui

Se face foarte simplu. Într-o tigaie încinsă, se răstoarnă bucăţele de carne marinate , inclusiv sucul folosit la marinat, se presară puţin oregano şi se lasă să fiarbă până când scade tot lichidul din tigaie. După ce se răcesc, cubuleţele de carne se folosesc la umplerea celorlalte două bucăţi de vinete rămase, precum şi a tuburilor obţinute din praz.

Nu mai rămâne decât aranjarea legumelor într-o caserolă. Se aşterne mai întâi un strat format din cubuleţele de roşii, amestecate cu câteva bucăţi de ciuperci tăiate, sare şi piper. Se aranjează apoi legumele umplute, se adaugă 1-2 căni de apă, după care se presară cu oregano. Legumele umplute se pot fierbe pe plită sau se pot da la cuptor, dacă materialul din care e făcută caserola permite.

Mâncarea este gata când legumele sunt pătrunse. Se pot servi calde sau reci ca aperitiv, cu sau fără garnitură.
Vă dorim poftă bună!

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură