Catalonia nu renunţă să-l aleagă din nou pe Puigdemont preşedinte. Amână votul

Preşedintele catalan, Carles Puigdemont.
Preşedintele catalan, Carles Puigdemont. (Getty Images)

Catalonia a amânat marţi alegerea preşedintelui regional până la o dată ulterioară, întrucât cea mai înaltă instanţă a Spaniei a declarat că singura persoană nominalizată, liderul separatist Carles Puigdemont, nu este eligibil cât timp rămâne fugar în Belgia.

Planul regiunii Catalonia de a se separa de Spania a dus la conflicte cu guvernul central şi sectorul judiciar din Madrid, care au susţinut că declaraţia de independenţă nu este conform Constituţiei spaniole în vigoare de 39 de ani.

Preşedintele Parlamentului catalan, Roger Torrent, nu a oferit niciun motiv pentru amânarea votului, dar a precizat că nu va nominaliza un candidat alternativ. Separatiştii deţin o majoritate în Adunarea regională şi Puigdemont cu siguranţă ar câştiga din nou alegerile pentru funcţia de preşedinte al Cataloniei.

Decizia separatiştilor de a-l susţine pe Puigdemont ar sugera că ei vor continua să depună eforturi pentru secesiune, oferind guvernului naţional din Madrid un motiv să menţină controlul direct pe care l-a impus asupra regiunii cu scopul de a împiedica planurile de independenţă ale acesteia.

“Nu va fi prezentat un alt candidat”, a declarat Torrent în timpul unei conferinţe de presă.

Sute de manifestanţi s-au adunat marţi în faţa Parlamentului catalan din Barcelona, mulţi fluturând măşti cu Puigdemont şi scandând “Puigdemont, preşedintele nostru!”

Referendumul din octombrie 2017 privind secesiunea regiunii a fost considerat ilegal de Curtea Constituţională şi premierul spaniol Mariano Rajoy a demis guvernul regiunii după ce acesta a declarat în mod unilateral independenţa. Puigdemont este acuzat în Spania acuzaţii de răzvrătire.

Criza a zguduit încrederea companiilor în regiunea catalană, determinând mii de firme să îşi mute sediile în alte zone ale Spaniei, şi a divizat profund societatea catalană.

Curtea Constituţională a afirmat sâmbătă că Puigdemont nu poate fi ales decât dacă este prezent fizic în Parlament, cu permisiunea unui judecător de a participa.

Dacă se întoarce în Spania, Puigdemont ar putea fi arestat pe baza unor acuzaţii care i-ar putea aduce o sentinţă de câţiva zeci de ani de închisoare în cazul în care ar fi găsit vinovat.

Puigdemont a declarat că poate conduce Catalonia din afara ţării şi luni a exclus ideea de a obţine permisiunea unui judecător pentru a fi prezent fizic în Parlament.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe