Spania: Puigdemont trebuie să participe personal la şedinţa parlamentului

Curtea Constituţională a Spaniei a declarat sâmbătă că fostul lider al Cataloniei, Carles Puigdemont, ar putea participa la şedinţa de jurământ pentru a deveni lider regional doar dacă ar fi prezent fizic în parlament şi ar avea permisiunea unui judecător de a participa.
Carles Puigdemont
Carles Puigdemont (Chris McGrath/Getty Images)

Puigdemont, care trăieşte la Bruxelles din octombrie 2017, este pus sub acuzare în Spania pentru răzvătrire şi pentru că a condus mişcarea de independenţă. El va avea nevoie de votul de încredere al Parlamentului pe 30 ianuarie, fiind singurul candidat la preşedinţie al regiunii.

Suporterii lui Puigdemont au spus că liderul catalan ar putea conduce regiunea de la distanţă prin legătură video.

Curtea Constituţională - cea mai înaltă autoritate juridică a ţării în materie constituţională - a declarat că va decide dacă va lua în considerare contestaţia guvernului spaniol cu privire la legitimitatea lui Puigdemont ca şi candidat la preşedinţie, după ce va consulta toate părţile interesate.

În conformitate cu legea spaniolă, odată ce instanţa acceptă oficial contestaţia guvernului pentru examinare, candidatura lui Puigdemont va fi suspendată până când instanţa va decide asupra legitimităţii sale.

Acesta va fi un obstacol în calea partidelor pro-independente care deţin majoritatea în parlamentul catalan după alegerile din decembrie, şi care au înaintat candidatura lui Puigdemont ca singurul candidat pentru a conduce regiunea.

Guvernul spaniol a contestat, vineri, numirea sa în calitate de candidat unic la preşedinţie la Curtea Constituţională, arătând că un fugar din calea justiţiei nu ar putea deveni şeful administraţiei regionale.

Cu toate acestea, partidul lui Puigdemont, Junts per Catalunya ("Împreună pentru Catalonia") a declarat sâmbătă că nu există nicio prevedere în dreptul spaniol care să îl împiedice pe acesta să devină preşedinte.