Avocatul Poporului se autosesizează în legătură cu o informaţie inexactă vizând oprirea căldurii şi apei calde în Bucureşti

Victor Ciorbea s-a autosesizat în urma unor declaraţii pe care şeful RADET nu le-a făcut.
Victor Ciorbea, Avocatul Poporului
Victor Ciorbea, Avocatul Poporului (Epoch Times România)

Vestea că RADET ar putea sista în circa o săptămână furnizarea apei calde şi căldurii în Bucureşti a ajuns şi la Victor Ciobea. Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu şi a declanşat o anchetă la Primăria Municipiului Bucureşti, Regia Autonomă de Distribuţie a Energiei Termice (RADET), Electrocentrale Bucureşti (ELCEN) şi SNGN ROMGAZ S.A. cu privire la recentele declaraţii făcute de preşedintele Consiliului de AdministraţieRADET pe acest subiect.

Potrivit Realitatea.net., ancheta are în vedere posibila nerespectare a art.31 din Constituţie privind dreptul la informaţie şi preîntâmpinarea unor stări de panică în rândul populaţiei, se arată într-un comunicat transmis vineri de Avocatul Poporului.

În comunicatul remis de Ciorbea sunt menţionate o serie de surse din presă, conform cărora, RADET va sista începând de duminică seară apa caldă şi căldura în Bucureşti, în condiţiile în care SNGN ROMGAZ S.A. va opri furnizarea gazului către Electrocentrale Bucureşti (ELCEN), care se află astfel în imposibilitatea de a furniza agentul termic.

Reamintim că preşedintele Consiliului de Administraţiel RADET a declarat vineri, în cadrul unei conferinţe de presă că bucureştenii ar putea rămâne fără apă caldă şi căldura în circa o săptămână, în situaţia în care Consiliul General al Primăriei Capitalei nu aprobă de urgenţă bugetul instituţiei.

Dumitraşcu NU a avansat o dată exactă de la care căldura s-ar opri, explicând că există o inerţie a sistemului. Cu alte cuvinte, în ţevi şi conducte este pompată o cantitate foarte mare de agent termic care se va răci greu şi nu se poate avansa o zi exactă de când caloriferele vor fi reci. Mai mult, este posibil să nu se ajungă în această situaţie dacă CGMB aprobă în timp util bugetul RADET.

Conform legii, dacă nu are bugetul aprobat, RADET nu poate cheltui nici măcar banii încasaţi de la clienţii, ceea ce înseamnă că furnizorii vor rămâne neplătiţi, nu se vor mai putea cumpăra materiale pentru rezolvarea avariilor etc., ceea ce, practic, va pune regia în imposibilitatea de a funcţiona.

Următoarea şedinţă a Consiliului General în cadrul căreia, teoretic, ar putea fi aprobat şi bugetul RADET este programată luni. Problema care se ridică este însă că primarul nu a propus încă introducerea pe ordinea de zi a aprobării bugetului RADET, susţine Gabriel Dumitraşcu.

Imediat după aceste declaraţii, unele posturi de televiziune au difuzat informaţia că RADET va sista începând de duminică furnizarea agentului termic în Capitală, zi pe care Dumitraşcu NU a confirmat-o la şedinţa de presă de azi, dimpotrivă. (Vezi înregistrarea video, începând cu minutul 8.45).

Întrebat de jurnalişti dacă informaţia că duminică se opreşte încălzirea în Bucureşti dată de anumite televiziuni ca breaking news este adevărată, Dumitraşcu a negat:

"Nu cred că duminică se opreşte încălzirea în Bucureşti." a afirmat Dumitraşcu, vorbind de inerţia sistemului.

Informaţia conform căreia şeful RADET ar fi declarat că instituţia sa va opri furnizarea căldurii duminică, 15 noiembrie era difuzată la ora 10.46 de Romania TV.

Mai amintim în context că primarul interimar, singurul în măsură să propună introducerea pe ordinea de zi a următoarei şedinţe a Consiliului General problema aprobării bugetului RADET, ceea ce ar detensiona situaţia cel puţin pe termen scurt, a afirmat vineri la Realitatea TV că RADET şi ELCEN fac un joc politic.

"Voi lua decizia să sparg buboiul, cu nume şi prenume. M-am sătura de tot acest acvariu cu peşti. Din punct de vedere tehnic, bucureştenii vor avea apă caldă şi căldură. Este un joc politic. De lucrul ăsta m-am săturat, fac foamea şi vor să ajungă la putere. Credeţi că RADET sau ELCEN sunt conduse de tehnocraţi?", a afirmat primarul interimar al Capitalei.

Acesta a mai spus că de două luni îi roagă pe managerii celor două societăţi să se aşeze la masă şi să discute, iar când s-au aşezat nu le-a convenit niciodată. "Să le dea Dumnezeu minte, chiar dacă Dumnezeu nu are legătură cu politica sau cu căldura", a declarat Marin Ştefănel, explicând că luni se va vota aprobarea unui împrumut pentru RADET şi că speră să treacă de Consiliul PMB.

Mai menţionăm că, prezent la conferinţa de presă susţinută astăzi de şeful RADET, consilier general al municipalităţii, Radu Richard de la PNL, a fost întrebat cum îşi explică faptul că Primăria Capitalei nu a aprobat până acum bugetul RADET. Răspunsul consilierului a fost că primarul Sorin Oprescu a fost rău intenţionat, iar actualul primar interimar este neexperimentat.

Mai multe informaţii pe acest subiect puteţi accesa aici

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne