Cornel Pieptea: "În prag de iarnă, Victor Ponta forţează închiderea RADET"

În condiţiile în care iarna se apropie cu paşi repezi, companiile de care depind căldura noastră de zi cu zi şi apa caldă de la robinete sunt în plin război financiar fie între ele, fie cu instituţiile statului.
Repartitor căldură pentru calorifere
Repartitor căldură pentru calorifere (Epoch Times România)

Electrocentrale Bucureşti (ELCEN), companie aflată în coordonarea guvernului Ponta, a demarat procedura de executare silită a Primăriei Capitalei în numele unor datorii ale RADET către producătorul de energie termică, anunţă viceprimarul Capitalei, Cornel Pieptea.

"În cursul zilei de vineri, biroul executorului judecătoresc Tranca Bogdan Ovidiu a notificat Primăria Capitalei despre instituirea popririi pe contul de subvenţie al municipalităţii până la recuperarea sumei de 115.226.744 lei. Suma reprezintă penalităţi de întârziere şi cheltuieli de judecată datorate de RADET către ELCEN în urma sentinţei civile nr. 6974/05.12.2013 pronunţate de Tribunalul Bucureşti", susţine Pieptea, potrivit stiripesurse.ro.

Conform viceprimarului, justificarea invocată pentru executarea Primăriei Capitalei se referă la calitatea de terţ poprit ca urmare a relaţiilor comerciale avute cu RADET, prin această stratagemă, Victor Ponta încercând să deturneze atenţia de la aplicarea Memorandumului privind realizarea sistemului de alimentare centralizată cu energie termică din Bucureşti, cu atât mai mult cu cât în cursul acestei săptămâni Consiliul de Administraţie al RADET a aprobat documentaţia de transformare a regiei în societate comercială.

"În acest fel se demonstrează că, în realitate, guvernul Ponta nu doreşte să îşi respecte obligaţiile asumate în urmă cu doi prin adoptarea memorandumului.", susţine Pieptea, pe blogul său, adăugând că a solicitat Primăriei Municipiului Bucureşti şi RADET ca la începutul săptămânii viitoare să acţioneze în instanţă pentru suspendarea şi anularea executării silite."

Liberalul reaminteşte că "încasările de la populaţie şi fondurile cu titlul de subvenţie acordată pentru energia termică constituie venituri ale contului ESCROW din care se finanţează cheltuielile cu producerea şi transportul energiei termice", iar RADET are dreptul contractual la 32% din sumele colectate în acest cont.

Prin poprirea dispusă de ELCEN asupra conturilor RADET este din nou de 100%, aşadar RADET nu mai încasează în realitate nimic, precizează Pieptea, afirmând că "prin decizia de poprire asupra contului Primăriei Capitalei se doreşte, de fapt, ca sumele plătite de primărie cu titlu de subvenţie să nu se mai vireze în contul ESCROW ci direct în conturile ELCEN."

Potrivit liberalului, efectele acestei "decizii iresponsabile a ELCEN-ului" sunt dramatice, respectiv:

"1. RADET nu va putea realiza ultimele 10 lucrări majore de reparaţii la sistemul de transport a energiei termice până la instalarea sezonului rece.

2. Angajaţii RADET nu îşi vor mai putea primii drepturile salariale.

3. Primăria Capitalei nu va mai putea plăti subvenţia şi ajutoarele de încălzire, întrucât banii vor ajunge în conturile ELCEN cu altă destinaţie."

Reamintim că joi, 8 octombrie, directorul general al ELCEN, Marcel Nicolaescu, a avertizat că instituţia pe care o reprezintă nu poate "intra în iarnă" dacă Primăria Capitalei nu-i dă "câteva sute de milioane" în avans. Mai multe informaţii pe acest subiect, puteţi accesa aici