Bucureştenii, la un pas să rămână fără apă caldă şi căldură. RADET dă ultimatum Primăriei Capitalei (Video)

În aproximativ o săptămână, bucureştenii ar putea rămâne fără apă caldă şi căldură.
Repartitor căldură pentru calorifere
Repartitor căldură pentru calorifere (Epoch Times România)
Se încarcă player-ul...

Preşedintele Consiliului de Administraţiel al Regiei Autonome de Distribuţie a Energiei Termice, Gabriel Dumitraşcu, a anunţat vineri, în cadrul unei conferinţe de presă, că, în situaţia în care Consiliul General al Primăriei Capitalei nu aprobă în procedură de urgenţă bugetul RADET, în aproximativ o săptămână bucureştenii ar putea rămâne fără apă caldă şi căldură.

Conform legii, dacă nu are bugetul aprobat, RADET nu mai poate cheltui nici măcar banii încasaţi de la clienţii, ceea ce însemnaă că furnizorii vor rămâne neplătiţi, nu se vor mai putea cumpăra materiale pentru rezolvarea avariilor etc., ceea ce, practic, va pune regia în imposibilitatea de a funcţiona.

Următoarea şedinţă a Consiliului General al Municipiului Bucureşti în cadrul căreia, teoretic, ar putea fi aprobat şi bugetul RADET este programată luni. Problema care se ridică este însă că primarul nu a propus încă introducerea pe ordinea de zi a CGMB aprobarea bugetului regiei, susţine Gabriel Dumitraşcu.

Potrivit preşedintelui RADET, primăria a pus "căruţa înaintea boilor", astfel, la şedinţa extraordinară a CGMB de luni, se va discuta depre un împrumut în valoare de circa 240 de milioane de lei de la Trezorerie. Acest împrumut va rămâne însă în conturile primăriei şi nu va putea ajunge la RADET până la aprobarea bugetului.

"Primăria negociază împrumutul pentru RADET, degeaba o face, banii vor rămâne în conturile lor. Temeiul bugetar se bazează pe lege. Doar având un buget aprobat poţi lua un împrumut şi îl poţi introduce în conturi. În consecinţă, chiar dacă primăria va reuşi să ia cele peste 200 de milioane de lei de la Guvern, RADET va continua să fie in imposibiliatea de a-şi plăti furnizorii care ameninţă că vor cere intrarea în insolvenţă a companiei", a declarat Dumitraşcu.

Fiecare unitate care este cu acţionariat sută la sută de stat, sau parţial, este obligată să depună bugetul de venituri şi cheltuieli la Primăria Capitalei. La rândul său, primarul este obligată prin lege să supună aprobării Consiliului General bugetul depus. Este imperativ ca acesta să fie aprobat, altfel unitatea nu poate cheltui decât 90% din buget. Ori RADET se găseşte în situaţia în care bugetul său pe anul 2015 este până la ora actuală neaprobat deşi, potrivit lui Dumitraşcu a fost depus încă din februarie a.c. Din februarie şi până acum, RADET a cheltuit peste 90% din buget şi, conform legii, nu mai are voie să cheltuie niciun ban.

Dumitraşcu a mai precizat că a vorbit cu primarul în repetate rânduri pe această tema, inclusiv vineri dimineaţa iar aceasta i-a comunicat că va încerca să facă o şedinţă de Consiliu General spre sfârşitul lunii: "I-am spus că este cam târziu."

"RADET a ajuns in situaţia în care a ajuns din cauza acestui stat pe care nu l-a interesat de cetăţeanul amărât care îşi plăteşte întreţinerea ca să aibă şi el un serviciu vital. Nu l-a interesat decât să-şi facă anumite lucruri care să-i ajute tot pe cei care au bani, nu pe amărâtii de jos. Problema este că sistemul a rămas nemodernizat, neautomatizat datorită acelor ministerele care nu au făcut ce trebuia şi nu au venit cu vreo strategie de modernizare. Iar acum vrem să ţinem un sistem îmbătrânit şi degradat şi este foarte greu mai ales când instituţii ale statului se luptă între ele. Statul trebuie să gestioneze instituţiile cu aceeaşi mână să le gestioneze corect; gaz.. profit... ELCEN iese pe profit, însă RADET nu i se aprobă nici buget, nici subvenţii la timp." a adăugat Ioana Stoica.

La râdul său, Gabriel Dumitraşcu a mai explicat că, odată aprobat bugetul, dacă instituţiile statului şi-ar plăti datoriile către RADET, lucrurile ar mai putea funcţiona o perioadă. În prezent, RADET are de recuperat în jur de 715 milioane lei de la Ministerul Dezvoltării, care a preluat această datorie de la MAI. De asemenea, regia ar mai avea de recuperat 236 milioane de lei de la Primăria Capitalei. Cu aceşti bani, RADET şi-ar putea plăti furnizorii şi ar putea funcţionat cel puţin până în primăvară.

La conferinţa de presă de astăzi a luat parte şi un consiler general al municipalităţii, Radu Richard de la PNL. Întrebat cum îşi explică faptul că Primăria Capitalei nu a aprobat până acum bugetul RADET, consilierul a declarat că primarul Sorin Oprescu a fost rău intenţionat, iar actualul primar interimar este neexperimentat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne