Adjuncta Secretarului General al ONU în vizită la Chişinău pentru a susţine egalitatea de gen

Directoarea Executivă UN Women, Phumzile Mlambo-Ngcuka, va vizita în premieră R. Moldova, unde urmeayă să aibă întâlniri cu oficiali şi reprezentanţi ai societăţii civile în scopul avansării respectării drepturilor femeilor şi fetelor, afirmă UN Women Moldova.
Adjuncta Secretarului General al ONU, Phumzile Mlambo-Ngcuka
Adjuncta Secretarului General al ONU, Phumzile Mlambo-Ngcuka (UN Women Moldova)

Phumzile Mlambo-Ngcuka, adjuncta Secretarului General al Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) şi Directoarea Executivă a Entităţii Naţiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen şi Abilitarea Femeilor (UN Women) vine în prima sa vizită în R. Moldova pe 11-12 iunie. Scopul vizitei lui Mlambo-Ngcuka este reafirmarea sprijinului oferit de UN Women în avansarea egalităţii de gen şi abilitarea femeilor şi fetelor în Moldova.

„În contextul misiunii sale, Phumzile Mlambo-Ngcuka va avea mai multe întâlniri bilaterale cu preşedintele RM, Igor Dodon, prim-ministrul Pavel Filip şi preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, pentru a discuta progresul Republicii Moldova în avansarea egalităţii de gen şi drepturilor femeilor, precum şi priorităţile ţării în acest domeniu. De asemenea, directoarea executivă UN Women va avea întrevederi cu deputatele din Parlamentul RM, pentru a discuta implicarea lor în promovarea egalităţii de gen şi a femeilor în politică şi în procesele de luare a deciziilor”,se menţionează într-un comunicat al UN Women Moldova.

De altfel, UN Women în Moldova susţine activ participarea politică a femeilor şi a contribuit la adoptarea Legii nr.71 din 2016 care modifică esenţial legislaţia în vigoare (Codul Electoral, Legea cu privire la Guvern şi Codul Muncii), introducând pentru prima dată cota de gen de reprezentare minimă de 40 la sută a ambelor sexe pe listele de candidaţi ale partidelor politice şi la formarea Guvernului.

În prima zi a vizitei oficiale, dna Mlambo-Ngcuka va avea o întâlnire cu Grupul Consultativ al Societăţii Civile al UN Women Moldova, constituit din 15 organizaţii ale femeilor din grupuri subreprezentate, care militează pentru o societate mai incluzivă şi echitabilă.

Pe 11 iunie, directoarea executivă va vizita oraşul Căuşeni şi va participa la inaugurarea obiectivului de artă „Pentru un viitor luminos”, ce simbolizează o viaţă luminoasă, fără violenţă, faţă de femeile şi fetele din R. Moldova. Totodată, Mlambo-Ngcuka se va întâlni cu autorităţile locale, cu femeile supravieţuitoare ale violenţei domestice şi cu tinerii din oraşul Căuşeni, care s-au implicat activ în Campania internaţională „16 zile de activism pentru eliminarea violenţei în bază de gen” (25 noiembrie-10 decembrie 2016).

Pe 12 iunie, adjuncta Secretarului General ONU va fi prezentă la un dialog de nivel înalt „Femeile aduc soluţii în combaterea violenţei”, unde femeile supravieţuitoare ale violenţei în familie vor vorbi deschis despre cum ajută alte femei să facă primii paşi spre o viaţă fără violenţă.

Pentru a marca 10 ani de cooperare continuă dintre Guvernul Suediei şi UN Women Moldova, Phumzile Mlambo-Ngcuka se va întâlni cu ambasadoarea Suediei în Moldova, Signe Burgstaller. Cu această ocazie, directoarea executivă îşi va exprima recunoştinţa pentru sprijinul oferit de către Suedia în avansarea egalităţii de gen şi abilitarea femeilor atât în lume, cât şi în R. Moldova.

Menţionăm că în R. Moldova, reprezentarea femeilor în politică şi în procesele de luare a deciziilor este, în momentul de faţă sub angajamentele internaţionale. Femeile deţin 22 la sută din mandate în Parlament şi 31 la sută din posturile guvernamentale. La nivel local, femeile deţin 20,6 la sută din posturile de primari, 18,55 la sută din locuri raionale şi municipale ale Consiliului şi 30 la sută din locurile consiliului local. Femeile rome şi cu dizabilităţi sunt practic excluse din viaţa publică. Totuşi, Legea nr. 71 nu prevede în mod clar ordinea candidaţilor, în funcţie de gen. Şi în timp ce stabilirea unei cote de gen are ca scop să asigure o reprezentare mai mare a femeilor în viaţa politică, acest obiectiv poate fi atins numai în cazul în care femeile nominalizate sunt plasate într-o poziţie cu o şansă reală de alegere. Ceea ce ar însemna plasarea femeilor pe primele poziţii în listele de partid, la fel ca şi bărbaţii, şi nu la coada listei, aşa cum a fost în timpul scrutinelor precedente.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe