Actele de violenţă asupra lucrătorilor medicali din RM vor fi sancţionate

Soră medicală dintr-un spital
Soră medicală dintr-un spital (facebook.com)

Actele de violenţă asupra cadrelor medicale din Republica Moldova vor fi sancţionate cu amenzi de până la 7.500 de lei MD, în funcţie de gravitatea faptelor. Deputaţii comisiei juridice, numiri şi imunităţi au aprobat, în şedinţa de miercuri, completări la Codul contravenţional.

Astfel, ultragierea lucrătorului medical, adică jignirea premeditată a onoarei, demnităţii sau reputaţiei profesionale a acestuia în exerciţiul obligaţiilor de serviciu va fi sancţionată cu amendă de la 500 la 1 250 de lei MD. De asemenea, ultragierea lucrătorului medical, însoţită de acţiuni huliganice şi vătămare corporală, va fi sancţionată cu amendă de până la 7 500 de lei MD sau cu arest contravenţional de până la 15 zile.

Potrivit autorilor proiectului, modificările legislative urmează să creeze mecanisme eficiente de protejare a sănătăţii şi drepturilor lucrătorilor medicali. Conform unor date statistice estimative, anual sunt înregistrate circa 100-120 de cazuri de diferite forme de violenţă asupra cadrelor medicale, inclusiv abuz verbal, psihologic şi chiar fizic.

De menţionat că acum 11 zile, şefa secţiei de terapie de la Spitalul Municipal nr.1 din Chişinău, Ala Valenga, a fost internată în spital cu numeroase traumatisme. Aceasta a fost bătută de către soţul unei paciente care a decedat.

Proiectul urmează a fi examinat şi dezbătut în plenul Parlamentului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe