Foşti conducători ai UNIBANK, deferiţi justiţiei pentru acordarea ilegală a unor credite

Agentul economic beneficiar al creditelor de milioane de dolari şi euro a fost fondat de către un cetăţean rus, care nu a traversat niciodată frontiera RM dar a acţionat în participaţie cu cetăţeni moldoveni, afirmă procurorii.
Femida (Justiţie)
Femida (Justiţie) (facebook.com)
Ştefan Sârbu
21.03.2018

Procurorii au finalizat urmărirea penală şi au expediat în instanţa de judecată cauza penală de învinuire a patru foşti angajaţi ai UNIBANK - preşedinte, vicepreşedinte, şeful direcţiei finanţe şi şeful direcţiei juridice, cărora li se incriminează faptul că, în perioada 2013-2014, deţinând funcţia de membri ai Comitetului de creditare al băncii, încălcând regulamentele interne şi actele normative ale Băncii Naţionale ale Moldovei (BNM), au eliberat unui agent economic 4 credite, în valoare totală de 16 milioane de dolari SUA şi 15 milioane de euro care nu au fost rambursate până în prezent.

Agentul economic beneficiar al creditelor a fost fondat de către un cetăţean al Federaţiei Ruse, care nu a traversat niciodată frontiera Republicii Moldova dar a acţionat în participaţie cu cetăţeni moldoveni. Astfel, cetăţeanul rus a perfectat o procură pe numele unui şofer de camion din RM, care a şi înregistrat compania respectivă cu o zi înainte de obţinerea primului credit în valoare de 8 milioane de dolari SUA.

Dacă vor fi găsiţi vinovaţi de comiterea infracţiunilor privind participaţia la încălcarea regulilor de creditare, politicilor de acordare a împrumuturilor care au cauzat instituţiei financiare daune în proporţii deosebit de mari, cei patru foşti angajaţi ai UNIBANK riscă o pedeapsă cu amendă în valoare de la 117500 la 167500 lei MD sau cu închisoare de la 2 la 7 ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la 5 ani, inclusiv achitarea prejudiciului cauzat şi a cheltuielilor judiciare.

Oamenii legii informează că ar fi aplicat sechestre pe bunurile proprietate ale învinuiţilor: automobile şi un spaţiu locativ. În privinţa cetăţeanului Federaţiei Ruse, în numele căruia a fost contractat creditul şi a altor persoane ce au contribuit la dobândirea acestuia, cauza penală ar fi fost disjunsă într-o procedură separată, persoanele vizate urmând a fi date în urmărire.

Amintim că UNIBANK este una dintre cele trei bănci din R, Moldova fraudate în mare măsură prin asigurarea împrumuturilor în baza garanţiilor suspecte care au permis la scară largă să continue să atingă niveluri nesustenabile în 2014.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor