Tunuri cu apă şi gaze lacrimogene. Poliţia georgiană reprimă violent protestele împotriva "legii ruse"

Poliţia antirevoltă foloseşte spray-uri cu piper asupra protestatarilor din Georgia împotriva unui proiect de lege privind "influenţa străină", 30 aprilie 2024 (Getty Images)
Redacţia
01.05.2024

Forţele de securitate georgiene au folosit tunuri cu apă, gaze lacrimogene şi sprayuri cu piper împotriva protestatarilor din faţa parlamentului, marţi seara târziu, intensificând brusc represiunea după ce legislatorii au dezbătut un proiect de lege privind "agenţii străini", considerat de opoziţie şi de ţările occidentale ca fiind autoritar şi de inspiraţie rusă, relatează Reuters.

Potrivit martorilor oculari, unii ofiţeri de poliţie i-au atacat fizic pe protestatari, care au aruncat cu ouă şi sticle în ei, înainte de a folosi gaze lacrimogene, tunuri cu apă şi grenade asurzitoare pentru a-i forţa pe manifestanţi să părăsească zona din faţa clădirii parlamentului construită în stil sovietic.

Levan Khabeishvili, liderul celui mai mare partid de opoziţie din Georgia, Mişcarea Naţională Unită, a postat o fotografie pe X în care apărea cu faţa însângerată şi cu un ochi vânăt. Un oficial al partidului a declarat că Khabeishvili a fost bătut de poliţie după ce a plecat din centrul oraşului Tbilisi.

După ce au fost izgoniţi din faţa parlamentului, aproximativ două mii de protestatari au continuat să blocheze principalul bulevard Rustaveli din Tbilisi, baricadându-l cu mese de cafenea şi coşuri de gunoi. Unii au strigat "sclavi" şi "ruşi" către poliţişti.

Mai devreme, poliţia antirevoltă a folosit spray-uri cu piper şi bastoane pentru a-i îndepărta pe unii protestatari care încercau să împiedice legislatorii să părăsească intrarea din spate a parlamentului.

Preşedintele georgian Salome Zourabichvili, un duşman declarat al guvernului ale cărui puteri sunt în mare parte ceremoniale, a declarat într-o postare pe X că represiunea a fost "total nejustificată, neprovocată şi disproporţionată" şi că protestele au fost paşnice.

Proiectul de lege a accentuat diviziunile profunde din această ţară din sudul Caucazului, opunând partidul de guvernământ Visul Georgian unei mişcări de protest susţinute de grupuri de opoziţie, de societatea civilă, de celebrităţi şi de preşedintele emblematic.

Parlamentul, care este controlat de Visul Georgian şi de aliaţii săi, va aproba probabil proiectul de lege, care trebuie să mai treacă încă prin două lecturi înainte de a deveni lege. Parlamentarii au încheiat sesiunea de marţi fără a vota, iar dezbaterea va fi reluată miercuri.

Proiectul de lege ar impune organizaţiilor care primesc finanţări din străinătate într-un procent de peste 20% să se înregistreze ca "agenţi străini".

Criticii georgieni au catalogat proiectul de lege drept "legea rusă", comparându-l cu legislaţia Moscovei privind "agenţii străini", care a fost folosită pentru a reprima disidenţa în această ţară.

Rusia nu este apreciată de mulţi georgieni pentru sprijinul acordat regiunilor separatiste Abhazia şi Osetia de Sud. Georgia a pierdut un scurt război cu Rusia în 2008.

Statele Unite, Marea Britanie şi Uniunea Europeană, care a acordat Georgiei statutul de ţară candidată în decembrie, au criticat proiectul de lege. Oficialii UE au declarat că acesta ar putea opri progresul Georgiei în direcţia integrării în blocul comunitar.

"Prelungirea inevitabilului"

Tina Khidasheli, care a fost ministrul al Apărării într-un guvern condus de Visul Georgian în 2015-2016, a participat la protestul de marţi împotriva foştilor săi colegi de guvern şi a declarat că se aşteaptă ca manifestanţii să câştige în cele din urmă.

"Guvernul nu face decât să prelungească inevitabilul. S-ar putea să avem probleme serioase, dar, la sfârşitul zilei, oamenii vor pleca acasă victorioşi", a declarat ea pentru Reuters.

Mii de demonstranţi antiguvernamentali au blocat în fiecare noapte străzile centrale din Tbilisi de când parlamentul a aprobat prima lectură a proiectului de lege, la 17 aprilie.

Luni, la un miting organizat de guvern în sprijinul proiectului de lege au participat zeci de mii de persoane, dintre care multe fuseseră aduse cu autobuzul din oraşele de provincie de către partidul de guvernământ.

La acest miting, fostul prim-ministru Bidzina Ivanishvili, un miliardar care a fondat Visul Georgian, a criticat aspru Occidentul şi a făcut aluzie la o represiune postelectorală împotriva opoziţiei.

Ivanishvili le-a spus participanţilor că un "partid global pro război" a deturnat UE şi NATO şi că este hotărât să folosească aceste instituţii pentru a submina suveranitatea georgiană.

Ivanishvili, care a declarat că doreşte ca Georgia să adere la UE, a afirmat că legea privind agenţii străini va consolida suveranitatea naţională şi a sugerat că opoziţia pro-occidentală a ţării este controlată de serviciile de informaţii străine prin intermediul subvenţiilor acordate ONG-urilor.

El a adăugat că, după alegerile care vor avea loc în octombrie, opoziţia georgiană, dominată de partidul Mişcarea Naţională Unită a fostului preşedinte Mihail Saakaşvili, se va confrunta cu "judecata politică şi juridică dură pe care o merită".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor