Teodosie, trimis în judecată de DNA pentru cumpărare de influenţă

ÎPS Teodosie (Facebook/arhiepiscopiatomisului.ro)
Andrei Popescu
08.05.2024

Procurorii DNA Constanţa au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a Arhiepiscopului Tomisului, Înalt Prea Sfinţitul Teodosie, pentru săvârşirea infracţiunii de cumpărare de influenţă, a anunţat instituţia, joi, într-un comunicat.

În acelaşi dosar, a fost trimis în judecat şi un consilier în cadrul Arhiepiscopiei Tomisului, identificat cu iniţialele P.I., pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la cumpărare de influenţă.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut, în esenţă, următoarea stare de fapt:

În luna iulie a anului 2023, inculpatul Petrescu Teodosie, în calitatea menţionată mai sus, ar fi promis unui om de afaceri (martor în cauză) suma de 160.000 lei, reprezentând un procent de 20% din suma de 800.000 lei, pe care acesta din urmă ar fi trebuit să o obţină pentru Arhiepiscopia Tomisului, în urma folosirii influenţei pe care ar fi afirmat că ar fi avut-o asupra funcţionarilor cu drept de decizie în această privinţă din cadrul Secretariatului de Stat pentru Culte.

Suma de 800.000 lei ar fi urmat să fie utilizată pentru finanţarea unor lucrări de construcţie ori reabilitare a unităţilor de cult aflate în subordinea Arhiepiscopiei Tomisului. În contextul menţionat mai sus, inculpatul P.I. i-ar fi comunicat omului de afaceri modalitatea în care urma să intre în posesia banilor promişi (160.000 lei) respectiv prin încheierea de către Arhiepiscopia Tomisului cu societatea martorului a unui contract de consultanţă fictiv.

Dosarul a fost trimis spre judecare Curţii de Apel Constanţa.

Reamintim, în acest context, că, anul trecut, Recorder a publicat o investigaţie, intitulată Corupţie în numele Domnului, “cu dovezi concrete despre mita şi traficul de influenţă care leagă politicul de Biserică”.

Potrivit jurnaliştilor de la Recorder, aceste dovezi sunt prezentate chiar de un om din interior, un preot ortodox care a fost martor şi părtaş la funcţionarea acestui sistem. Pe lângă mărturiile sale, preotul Petrică Leaşcu face publice imagini filmate cu camera ascunsă în care mai mulţi lideri politici şi înalţi prelaţi ai Bisericii Ortodoxe Române se implică direct şi îşi dau binecuvântarea pentru fraudarea banilor publici.

Ulterior, în partea a doua a investigaţiei, jurnaliştii de la Recorder susţin că au reuşit să arate cum se tranzacţionează parohiile ortodoxe pe şpăgi de zeci de mii de euro care ajung la cel mai înalt nivel.

Conform Recorder, cel care a adunat dovezi video despre aceste practici este tot preotul Petrică Leaşcu, care a profitat de conjunctura profesională în care s-a aflat şi a decis să filmeze cu o cameră ascunsă ce se întâmplă când încerci să obţii o parohie mai bună.

Leaşcu este preot în cadrul Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului din anul 2003. În 2010, după ce i s-a deschis un dosar penal, acesta şi-a depus demisia din funcţia de preot paroh, rămânând preot nesalarizat sub ascultarea Înaltpreasfinţitului Ioachim, arhiepiscopul Romanului şi Bacăului. Anul acesta, după ce a intrat în greva foamei în semn de protest pentru o condamnare în justiţie pe care o consideră nedreaptă, Petrică Leaşcu a fost trimis de Înaltpreasfinţitul Ioachim să slujească la o biserică de lângă Oneşti, dar tot fără să fie salarizat. Din această postură, preotul Leaşcu s-a prezentat la superiorul său direct, protopopul Ioan Bârgăoanu, solicitându-i un post salarizat.

Iniţial, protopopul i-a spus că nu există locuri libere şi că oricum preferă să promoveze preoţii tineri. Însă, mai precizează Recorder, totul s-a schimbat după pronunţarea unor cuvinte magice, care l-au purtat pe preotul Leaşcu pe întreg circuitul şpăgii, ajungând până în biroul Înaltpreasfinţitului Ioachim, arhiepiscopul Romanului şi Bacăului. ÎPS Ioachim este şi membru al Sfântului Sinod, cea mai înaltă autoritate a Bisericii Ortodoxe Române.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor