SUA s-ar putea confrunta atât cu Rusia, cât şi cu China dacă va ajunge la război cu una dintre ele, atenţionează oficiali

Avion de luptă Shenyang J-16 al armatei chineze (Wikipedia.org)
Redacţia
06.05.2024

În cazul unui conflict cu Rusia sau cu China, forţele americane s-ar putea confrunta cu ambii adversari din cauza parteneriatului lor "de cooperare", potrivit unor avertismente recente venite din partea unor oficiali americani de rang înalt din domeniul informaţiilor, relatează Business Insider.

Iar şansa ca SUA să se trezească în război cu aceşti rivali este mult mai probabilă acum decât în urmă cu câţiva ani, ceea ce a determinat Washingtonul să îşi revizuiască modul de gândire şi planificarea militară.

În timpul unei audieri de săptămâna trecută a Comitetului pentru Servicii Armate al Senatului SUA privind ameninţările la nivel mondial, directoarea Serviciului Naţional de Informaţii, Avril Haines, şi general-locotenent Jeffrey A. Kruse, director al Agenţiei de Informaţii a Apărării, au comentat cooperarea recentă dintre Rusia şi China, menţionând că aceasta indică faptul că cele două ar putea veni în ajutorul celeilalte într-un război cu SUA.

În cadrul audierii, Haines a evidenţiat legăturile dintre China şi Rusia, de la activităţi militare la economie, politică şi tehnologie. Ea a adăugat că acest lucru a determinat o nouă planificare guvernamentală "pe toată linia".

Întrebată dacă această dinamică înseamnă că SUA trebuie să se pregătească să lupte cu ambii adversari în acelaşi timp, în cazul în care conflictul începe cu unul dintre ei, Haines a opinat că este posibil, dar că probabilitatea "depinde de scenariu". Kruse, însă, a spus că este o posibilitate mai mare decât în urmă cu câţiva ani.

"Concluzia este că, în principiu, dacă am avea un conflict cu unul dintre ei, sunt şanse să avem un al doilea front", a afirmat Kruse.

El a precizat că ceea ce a văzut Departamentul Apărării în ultimii ani "a determinat instituţia să îşi revizuiască analiza şi să devină şi mai preocupată" de cerinţele privind existenţa de forţe comune într-un mediu în care Rusia sau China s-ar putea sprijini reciproc într-un conflict.

Parteneriatul "fără limite" dintre China şi Rusia, declarat în februarie 2022, chiar înainte ca Rusia să invadeze Ucraina, determină, de asemenea, Pentagonul să îşi schimbe modul de gândire cu privire la cum ar arăta un potenţial conflict cu oricare dintre rivali.

"Ne aflăm în mijlocul acestei revizuiri în prezent", a specificat Kruse.

Poate că una dintre cele mai evidente dovezi, dincolo de sprijinul acordat de China pentru războiul din Ucraina şi de faptul că ajută Rusia să se sustragă sancţiunilor, este cooperarea militară referitoare la Taiwan, de mult timp un potenţial punct fierbinte.

Haines a explicat în faţa comisiei senatoriale că Rusia şi China au efectuat pentru prima dată exerciţii legate de Taiwan, subliniind posibilitatea ca, în cazul în care China decide să urmărească o invazie sau o blocadă a insulei, Rusia să fie implicată.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor