Şeful Forţelor Terestre ucrainene avertizează: Faza critică a războiului va veni în următoarele două luni

Generalul-locotenent Oleksandr Pavliuk, comandantul Forţelor Terestre ucrainene (Getty Images)
Redacţia
11.05.2024

Generalul-locotenent Oleksandr Pavliuk, comandantul Forţelor Terestre ucrainene, a declarat într-un interviu acordat publicaţiei The Economist, că în opinia sa, faza critică a războiului va veni în următoarele două luni.

Potrivit Ukrinform, afirmaţia militarului de rang înalt vine în condiţiile în care asistenţa americană abia începe să ajungă pe front iar generalii ruşi „aruncă tot materialul pregătit de luptă pe care îl au pentru a testa trupele ucrainene epuizate şi subaprovizionate”.

„Rusia ştie că, dacă primim suficiente arme într-o lună sau două, situaţia s-ar putea întoarce împotriva lor”, a declarat Pavliuk.

El a precizat că Ucraina are nevoie urgentă de mai multă apărare aeriană, iar livrarea anticipată a avioanelor de luptă F-16 până la începutul lunii iunie va oferi un „impuls psihologic” semnificativ.

Generalul-locotenent a adăugat că Rusia va continua să se concentreze asupra regiunilor Luhansk şi Doneţk. Dar serviciile de informaţii sugerează că forţele ruseşti vor extinde în curând apărarea prin atacarea districtelor nord-estice din Harkiv şi Sumy.

„Rusia testează stabilitatea liniilor noastre înainte de a alege cea mai potrivită direcţie”, a declarat generalul.

De asemenea, el a precizat că Rusia nu şi-a abandonat ambiţia de a cuceri în cele din urmă Kievul.

„Apărarea Kievului rămâne una dintre principalele noastre preocupări, indiferent cât de greu este în est. Este inima Ucrainei şi cunoaştem rolul cheie pe care îl va juca apărarea capitalei în viitor", a spus Pavliuk.

Una dintre cele mai urgente sarcini de pe biroul generalului este ridicarea a zece noi brigăzi în vederea pregătirii pentru ofensiva rusă. Pavliuk a adăugat că forţele armate ucrainene au nevoie disperată de artilerie şi vehicule blindate, pe care Ucraina speră că Occidentul le va furniza. Potrivit acestuia, o parte din această nouă forţă va fi desfăşurată pentru a proteja capitala.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor