Rusia spune că nu vede rostul negocierilor de pace cu Ucraina în Elveţia

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov (Kirill Kudryavtsev/AFP/Getty Images)
Redacţia
03.05.2024

Rusia a declarat joi că nu vede rostul unei conferinţe planificate de Elveţia la jumătatea lunii iunie pentru a discuta despre modul în care se poate pune capăt conflictului din Ucraina. Afirmaţia vine în contextul în care Moscova nu este invitată la evenimentul din Ţara Cantoanelor.

Potrivit Reuters, guvernul elveţian a declarat joi că "în acest stadiu" Rusia nu se numără printre zecile de ţări invitate, adăugând că, deşi este deschis la includerea Rusiei, Moscova a subliniat în repetate rânduri că nu are niciun interes.

În ianuarie, Elveţia a declarat că va găzdui summitul la cererea preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Moscova nu consideră că este o iniţiativă credibilă.

"Nu înţelegem ce fel de piatră de hotar este această conferinţă de pace. Despre ce fel de conferinţă putem vorbi, despre ce fel de conferinţă serioasă, cu aşteptări serioase privind anumite rezultate, fără participarea Rusiei? Acest lucru este complet imposibil şi este clar că este un fel de iniţiativă care nu se concentrează pe rezultate", a declarat el reporterilor.

Guvernul elveţian a afirmat într-o declaraţie: "Un proces de pace fără Rusia nu este posibil".

Zelenski, în mesajul său video de noapte, a declarat că au fost trimise invitaţii şi a descris summitul ca fiind "practic prima şansă reală de a începe să restabilească o pace dreaptă".

El a spus că preşedintele rus Vladimir Putin va încerca să perturbe eforturile participanţilor la summit "cu manipulări şi cu forţa loviturilor teroriştilor săi".

Şeful de cabinet al lui Zelenski, Andriy Yermak, a declarat pentru televiziunea ucraineană că Kievul face toate eforturile pentru ca Beijingul să participe la summit.

"China este foarte importantă, iar consultările se desfăşoară în mod constant la diferite niveluri cu participarea partenerilor noştri", a spus el.

Ucraina a pus sub semnul întrebării utilitatea participării Rusiei la discuţii

Guvernul ucrainean a pus sub semnul întrebării utilitatea participării Rusiei la discuţiile care urmează să aibă loc în perioada 15-16 iunie în apropierea oraşului elveţian Lucerna.

"Ştim că nu are sens să ai Rusia la masă dacă nu te poţi asigura că acţionează cu bună credinţă", a declarat ministrul ucrainean de Externe Dmitro Kuleba într-un interviu acordat revistei Foreign Policy publicat în această săptămână.

Kuleba a declarat că exercitarea de presiuni asupra Rusiei pe câmpul de luptă şi reunirea ţărilor "care împărtăşesc principii" ar trebui să contribuie la determinarea Moscovei să fie mai dispusă să se angajeze în dialog.

Oficialii ruşi subliniază adoptarea de către Elveţia a sancţiunilor UE împotriva Moscovei din cauza invaziei sale în Ucraina şi susţin că, prin urmare, aceasta nu are credibilitate ca un broker neutru.

Guvernul elveţian a declarat că discuţiile se vor baza pe formula de pace a lui Zelenski, care solicită retragerea trupelor ruseşti şi tragerea la răspundere a Rusiei pentru acţiunile sale, precum şi pe alte propuneri bazate pe Carta ONU şi pe principiile cheie ale dreptului internaţional.

Printre delegaţiile invitate se numără membri ai grupurilor G7, G20, BRICS, UE, organizaţii internaţionale şi doi reprezentanţi religioşi, a precizat Elveţia.

Discuţiile au ca scop crearea unui cadru pentru o pace durabilă şi a unei foi de parcurs pentru participarea Rusiei la acest proces, a precizat aceasta.

"Obiectivul general al summitului este de a inspira un viitor proces de pace", a declarat guvernul elveţian.

Discuţiile directe de pace între Rusia şi Ucraina au eşuat în primele săptămâni după invazia pe scară largă a Rusiei din 24 februarie 2022.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor