Premierul scoţian "anti-alb" a demisionat. Rămâne după el dezastruoasa lege privind "infracţiunile motivate de ură"

Liderul scoţian Humza Yousaf (Fraser Bremner - Pool/Getty Images)
Redacţia
01.05.2024

Liderul scoţian Humza Yousaf a demisionat luni, abandonând şefia Partidului Naţional Scoţian (SNP) pro-independenţă, după ce a renunţat la un acord de coaliţie cu Verzii din Scoţia. Potrivit Zero Hedge, el nu a reuşit să obţină suficient sprijin pentru a supravieţui voturilor de neîncredere împotriva sa.

Yousaf, născut din părinţi pakistanezi în Glasgow, şi-a construit o reputaţie infamă ca politician activist "woke" înaintea alegerilor din 2023. Poziţia furibundă pro-imigraţie şi argumentele sale consecvente în favoarea DEI (diversitate, echitate şi incluziune) ar fi trebuit să fie un semnal de alarmă pentru publicul scoţian şi totuşi, cu un electorat din ce în ce mai progresist, Yousaf a obţinut o victorie la limită.

În 2020, Humza a ţinut un discurs în care admonestează "albul"* guvernului scoţian. (* - "whiteness" - un termen adesea folosit în discuţiile despre rasă şi identitate pentru a se referi la normele sociale şi culturale, privilegiile şi structurile de putere asociate cu albii şi cu societăţile dominate de aceştia. Acesta poate cuprinde diverse aspecte, cum ar fi normele, valorile, percepţiile şi sistemele societale care prioritizează sau favorizează indivizii sau grupurile albe, adesea în detrimentul sau excluderea indivizilor sau comunităţilor care nu sunt albe. - n.r.).

De reţinut că Scoţia este 96% rasă albă. Pentru majoritatea oamenilor, logica ar dicta că a avea un guvern majoritar alb are sens, având în vedere datele demografice ale Scoţiei. Acesta este un lucru pe care Yousef şi cei de teapa lui progresistă şi-au propus să îl schimbe.

La începutul anului 2024, fostul premier a încercat să lanseze o campanie de propagandă pro-migranţi, susţinând că politicile deschise în materie de imigraţie duc la beneficii economice pentru Scoţia. Bineînţeles, ca în cazul tuturor politicienilor care fac această afirmaţie, el nu a oferit nicio statistică concretă care să-i susţină teoria.

Dincolo de insistenţa lui de a merge împotriva opoziţiei publice din ce în ce mai mari din Scoţia faţă de permiterea intrării în ţară a mai multor imigranţi, cea mai mare greşeală a lui Yousaf a fost adoptarea "Legii privind infracţiunile motivate de ură", acum extrem de nepopulară. Legea care a intrat recent în vigoare a incriminat multe forme de exprimare, inclusiv critica sau scepticismul faţă de teoria fluidităţii de gen şi identitatea trans. Folosirea greşită a genului şi a pronumelor unei persoane trans ar putea băga acum un cetăţean scoţian la închisoare.

Ca răspuns, populaţia scoţiană a inundat agenţiile de aplicare a legii cu apeluri false în care acuză diverşi activişti trans şi chiar lideri politici de diverse infracţiuni motivate de ură. Poliţia a fost atât de copleşită de hârţogăraie încât orice efort de a aplica legea a fost oprit.

Legea lui Yousaf privind infracţiunile motivate de ură a fost un dezastru total - pe care toată lumea l-a văzut venind - iar înainte de demisia lui, doar 29% dintre alegătorii Partidului Naţional Scoţian considerau că liderul partidului face o treabă bună, în timp ce 36% considerau că a fost slab în funcţie.

Prin urmare, popularitatea lui Yousaf în rândul propriilor alegători este acum de minus şapte, faţă de plus 14 în ianuarie, o scădere masivă.

În conformitate cu noua legislaţie privind "infracţiunile motivate de ură", orice persoană care se consideră că a fost "abuzivă" verbal, în persoană sau online, faţă de o persoană transsexuală, inclusiv "insultarea" acesteia, ar putea fi pasibilă de o pedeapsă cu închisoarea de până la şapte ani.

Reamintim că poliţia a primit 8.000 de plângeri pentru "infracţiuni motivate de ură" doar în prima săptămână de la intrarea în vigoare a legii, ceea ce reprezintă mai mult decât totalul anual al rapoartelor privind infracţiunile motivate de ură pentru toţi anii anteriori.

Calum Steele, fostul secretar general al Federaţiei scoţiene de poliţie, a declarat că ofiţerii "sunt cu adevărat stânjeniţi", adăugând că "ei simt că serviciul şi, prin extensie, [ei] ca ofiţeri de poliţie individuali, vor suporta o parte din consecinţele publice".

Legea privind infracţiunile motivate de ură a primit reacţii de respingere din toate colţurile Regatului Unit, inclusiv din partea unor personalităţi mai liberale, cum ar fi autoarea romanului Harry Potter, JK Rowling.

Într-o alocuţiune ce i-a precedat demisia, Yousef a spus:

"Deşi o cale prin moţiunea de cenzură de săptămâna aceasta era posibilă, nu sunt dispus să îmi schimb valorile şi principiile sau să fac înţelegeri cu oricine doar pentru a păstra puterea. Prin urmare, după ce mi-am petrecut weekendul reflectând la ceea ce este cel mai bine pentru partidul meu, pentru guvern şi pentru ţara pe care o conduc, am ajuns la concluzia că repararea relaţiei noastre dincolo de diviziunea politică se poate face numai cu altcineva la cârmă.

Prin urmare, am informat-o pe secretara naţională a SNP despre intenţia de a mă retrage din funcţia de lider al partidului şi îi cer să iniţieze cât mai curând formalităţile pentru înlocuirea mea."

Alister Jack, secretarul scoţian, a declarat că Humza Yousaf a luat decizia corectă de a demisiona din funcţia de prim-ministru al Scoţiei.

Ministrul conservator al cabinetului a declarat: "A fost un lucru corect ca prim-ministrul să demisioneze. Conducerea lui Humza Yousaf a mers din criză în criză încă de la început şi nu a putut obţine încrederea Parlamentului scoţian".

Dar, pe fondul diviziunii politice din coaliţia sa, după cum spune Gordon Rayner de la The Telegraph, "legile lui Humza Yousaf privind infracţiunile motivate de ură şi legile trans vor fi amprenta sa divizivă".

În realitate, publicul nu l-a dorit niciodată pe domnul Yousaf ca premier: sondajele de opinie dinaintea alegerii sale au arătat în mod constant că Kate Forbes, rivala sa conservatoare din punct de vedere social la conducerea ţării, era mult mai populară atât printre susţinătorii SNP, cât şi printre alegători în general.

Humza Yousaf a declarat că va rămâne în funcţia de prim-ministru al Scoţiei până când va fi ales succesorul său la conducerea SNP.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor