Pe fondul apropierii de China, Rusia începe să hărţuiască practicanţii Falun Gong

Kremlinul se pregăteşte de vizita lui Xi Jinping
Poliţia rusă percheziţionează casa unui practicant Falun Gong din Moscova, la 3 mai 2024 (Captură de ecran via The Epoch Times)
Eva Fu
04.05.2024

Autorităţile ruse au percheziţionat la 3 mai locuinţele a cinci practicanţi ai disciplinei spirituale Falun Gong şi au reţinut patru dintre ei, în temeiul controversatei legi împotriva organizaţiilor "indezirabile".

Percheziţiile domiciliare efectuate de poliţia moscovită reprezintă cea mai recentă escaladare a unei campanii împotriva grupului spiritual, care a inclus interzicerea de cărţi, confiscarea de literatură, hărţuire şi interogatorii.

Percheziţiile din 3 mai au fost făcute publice de autorităţile ruse şi de presa de stat în cadrul unei campanii de presă. Pentru a descrie Falun Gong, presa rusă a preluat campania de calomniere transmisă de Partidul Comunist Chinez despre această practică spirituală paşnică.

Falun Gong este o practică tradiţională chineză de meditaţie care propune o viaţă în armonie cu principiile adevăr-compasiune-toleranţă. Este practicată liber în ţări din întreaga lume, dar nu şi în China, unde îşi are originea. Acolo a beneficiat de un larg sprijin - inclusiv din partea autorităţilor - însă, după ce regimul comunist a estimat numărul practicanţilor la 70-100 de milioane (în 1996), conducerea, speriată de popularitatea mişcării care o depăşea pe cea a Partidului Comunist, a început o campanie de calomniere şi chiar persecutare a practicii care implică muncă forţată, torturi în închisori şi în lagăre de muncă, abuzuri psihice - ba chiar şi recoltare forţată de organe de la practicanţii închişi pe nedrept.

China şi Rusia au ajuns la un parteneriat "fără limite" în februarie 2022 şi, de atunci, cele două ţări au încheiat o serie de acorduri pentru a continua "cooperarea strategică". Companiile chineze au oferit sprijin Rusiei pentru războiul din Ucraina. Preşedintele rus Vladimir Putin intenţionează să viziteze China în această lună, marcând prima sa călătorie în străinătate de când a obţinut realegerea în martie.

Dependenţa tot mai mare a Kremlinului de China pare să stimuleze intensificarea presiunii asupra Falun Gong.

"Practicanţii au operat în mod legal, folosind o organizaţie înregistrată de statul rus", a declarat pentru The Epoch Times un practicant Falun Dafa din Moscova, care a solicitat anonimatul din motive de siguranţă.

Incidentul a atras, de asemenea, atenţia Casei Albe.

Citiți și Dr. Jacob Lavee, preşedintele Societăţii de Transplant israeliene: "chirurgii chinezi ucid oameni pentru organe" (video)

"Suntem îngrijoraţi de acest lucru, indiferent dacă se întâmplă în China, în Rusia sau în altă parte a lumii", a declarat un purtător de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate al Casei Albe pentru postul american de televiziune NTD.

"Statele Unite au continuat să se pronunţe împotriva persecuţiei religioase a grupurilor, inclusiv a Falun Gong", a adăugat purtătorul de cuvânt al Casei Albe.

Legea penală folosită ca bază pentru descinderi împotriva aşa-ziselor "activităţi ale organizaţiilor indezirabile" - a fost adoptată în 2015 şi a fost folosită de autorităţile ruse pentru a viza peste 100 de organizaţii, precum şi jurnalişti şi activişti pentru drepturile omului.

Legea prevede o pedeapsă de până la şase ani de închisoare.

Citiți și Misiţii de organe ai Chinei. Cum funcţionează industria de transplanturi de organe a Chinei comuniste

"Este îngrozitor că autorităţile ruse ar aresta practicanţi Falun Gong doar pentru că aceştia doresc să mediteze, să studieze învăţăturile Falun Gong şi să adopte principiile sale - adevăr, compasiune, toleranţă - în viaţa lor de zi cu zi", a declarat Levi Browde, director executiv al Centrului de Informare Falun Dafa.

"Implorăm autorităţile ruse să reziste oricărei presiuni de culise din partea Partidului Comunist Chinez şi să protejeze drepturile şi libertăţile propriilor cetăţeni. Astăzi, Falun Gong este practicată liber în peste 100 de ţări din întreaga lume, unde este bine primită şi adesea celebrată. Doar China comunistă a căutat să demonizeze şi să persecute practicanţii Falun Gong", a mai spus Browde.

Descindere extrem de mediatizată

În videoclipurile postate de poliţia moscovită pe contul său oficial de Telegram se vede cum poliţia deschide cu piciorul uşa unui apartament şi îl trânteşte la pământ pe un tânăr lângă uşa dormitorului său. Un ofiţer pune un genunchi pe spatele bărbatului.

Citiți și Patru inimi primite în zece zile. Industria jafului de organe al Chinei comuniste merge înainte

"Mâinile la spate", spune un ofiţer de poliţie. "Ce, nu ai înţeles de prima dată?"

The Epoch Times a aflat de la persoane familiarizate cu această chestiune că bărbatul este fratele unui practicant Falun Gong.

Într-un alt videoclip, un ofiţer a cerut un răspuns pentru faptul că au întârziat să deschidă uşa.

"Trebuia să mă îmbrac", a răspuns o femeie.

Acelaşi videoclip arată un bărbat cu doi copii lângă patul său, explicându-le ofiţerilor că nu au făcut nimic greşit sau ilegal.

"Facem doar exerciţii, asta e tot", le-a spus el poliţiştilor.

Autorităţile au confiscat ca "probe" materiale mai multe cărţi şi broşuri de prezentare a practicii. The Epoch Times a aflat de la sursa sa din Moscova că patru practicanţi au fost reţinuţi pentru interogatoriu.

Natalia Minenkova, una dintre persoanele reţinute, era aşteptată sâmbătă în faţa instanţei, a aflat The Epoch Times de la o altă sursă.

Browde a îndemnat Statele Unite şi alte guverne democratice să "solicite eliberarea imediată a acestor practicanţi reţinuţi pe nedrept".

Citiți și China invită membrii Iniţiativei Centura şi Drumul să coopereze în domeniul transplanturilor de organe

Comisia americană pentru libertatea religioasă internaţională, un organism federal care face recomandări politice, a declarat că va "condamna cu fermitate recenta reţinere a patru practicanţi Falun Gong la Moscova, despre care se spune că ar fi fost cauzată de afilierea lor religioasă şi distribuirea de materiale religioase".

"Interzicerea de către Rusia a instituţiilor afiliate la Falun Gong ca fiind 'indezirabile' reprezintă o încălcare clară a dreptului protejat la nivel internaţional la libertatea de religie sau credinţă", a declarat comisarul Susie Gelman pentru The Epoch Times.

"Rusia trebuie să înceteze urmărirea penală a tuturor practicanţilor Falun Gong şi a altor grupuri religioase etichetate pe nedrept drept 'indezirabile' şi să asigure libertatea de religie sau de credinţă pentru toţi."

Represiune intensificată

De-a lungul anilor, practicanţii Falun Gong din Rusia s-au confruntat cu unele presiuni din partea autorităţilor. Principala carte a Falun Gong, „Zhuan Falun”, a fost interzisă în ţară în 2011, o măsură care a fost condamnată de Parlamentul European. În 2023, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a decis că interdicţia impusă de Rusia asupra materialelor Falun Gong este ilegală.

Practicanţii Falun Gong din Rusia care au obţinut statutul de refugiat al ONU au fost repatriaţi cu forţa în China. Un caz concret în acest sens este cel al lui Ma Hui şi al fiicei sale de 8 ani, Ma Jing, deportate în 2017.

În noiembrie 2023, poliţia a percheziţionat locuinţele unor practicanţi Falun Gong din mai multe regiuni, inclusiv Moscova, Sankt Petersburg şi regiunea Irkuţk.

În cel mai recent raport privind drepturile omului, Departamentul de Stat al SUA a declarat că Rusia "a folosit în mod abuziv legile antiterorism şi anti-extremism, precum şi alte măsuri" pentru a viza o asociaţie regională a Falun Gong şi şapte organizaţii nonprofit asociate Falun Gong "fără nicio dovadă credibilă de acţiuni sau intenţii violente".

Raportul mai susţine că, prin aceste măsuri, autorităţile ruse au interzis "practicile de credinţă şi activităţile acestor grupuri, iar membrii au fost supuşi unor pedepse prelungite cu închisoarea, condiţii dure de detenţie, arest la domiciliu şi descinderi la domiciliu, discriminare, hărţuire şi anchetă penală pentru participarea la activităţile unei organizaţii interzise".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor