O instanţă rusă anulează sechestrul asupra unor fonduri JPMorgan în disputa cu VTB

JPMorgan Chase & Co (Spencer Platt / Getty Images)
Redacţia
03.05.2024

O instanţă rusă a anulat sechestrarea unei părţi din fondurile JPMorgan în Rusia, într-un proces intentat de creditorul de stat VTB, arată documente judiciare, relatează Reuters.

Cu toate acestea, hotărârea se aplică doar fondurilor deţinute de JPMorgan în aşa-numitele conturi de tip C, care nu pot fi transferate în afara Rusiei, şi într-un cont curent folosit pentru plata personalului şi a taxelor.

Instanţa a dispus sechestrarea fondurilor din conturile JPMorgan după ce VTB a dat-o în judecată pentru 439,5 milioane de dolari, sumă despre care spune că a fost blocată de banca americană în contul său corespondent din New York atunci când creditorul rus a intrat sub incidenţa sancţiunilor americane.

JPMorgan a declarat miercuri, într-un document depus la dosar, că valoarea pretenţiilor împotriva sa şi a ordinelor de îngheţare a activelor sale a fost mai mare decât activele sale disponibile în Rusia. Nu a precizat valoarea acestor active.

Potrivit documentelor tribunalului rus, JPMorgan are active în valoare de 243,3 miliarde de ruble (2,64 miliarde de dolari) în Rusia, din care cea mai mare parte - 204,7 miliarde - se află în conturi de tip C.

Străinii care deţin astfel de conturi nu pot muta banii în străinătate, dar nici nu le pot fi confiscaţi, potrivit decretelor prezidenţiale.

În ultima sa hotărâre, instanţa rusă a anulat sechestrul asupra banilor din contul de tip C al JPMorgan şi a permis subsidiarei ruseşti a băncii să efectueze plăţi pentru salariile personalului şi impozite dintr-un cont curent separat.

VTB şi JPMorgan nu au răspuns joi la solicitările de comentarii ale Reuters.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor