Nordul Fâşiei Gaza este în pragul foametei, atenţionează şefa agenţiei ONU pentru Alimentaţie

Operaţiuni de salvare după bombardamente în Gaza (Getty Images)
Redacţia
06.05.2024

La începutul lunii trecute, directoarea Agenţiei americane pentru Dezvoltare Internaţională (USAID), Samantha Power, a informat pentru prima dată legislatorii din Congresul SUA că populaţia din anumite zone din nordul Fâşiei Gaza a început să se confrunte cu foametea. Declaraţia sa a urmărit să ajute la accelerarea eforturilor internaţionale de a eficientiza livrarea de ajutoare în acea zonă, cum ar fi proiectul Pentagonului privind portul artificial din Gaza, deşi nu a pus capăt fluxului de arme occidentale către Tel Aviv, potrivit Zero Hedge.

Criza este mai gravă decât se estimase anterior, a avertizat acum un oficial de rang înalt al ONU. Şefa Programului Alimentar Mondial al Naţiunilor Unite (PAM), Cindy McCain, avertizează că nordul Fâşiei Gaza este afectat de o "veritabilă foamete".

Într-un nou interviu pentru NBC News, ea a mai afirmat că foametea "se îndreaptă spre sud", adăugând că acest lucru se bazează pe evaluarea biroului umanitar de pe teren.

"Este groaznic", a declarat McCain la emisiunea Meet the Press. "Ceea ce ce cerem în mod continuu este o încetare a focului şi posibilitatea de a avea acces neîngrădit, de a intra în siguranţă prin diferitele porturi şi porţi de trecere".

Dar este puţin probabil ca o încetare a focului să aibă loc cel puţin o săptămână, având în vedere că acesta este timpul pe care Israelul tocmai l-a acordat Hamas pentru a răspunde printr-un nou ultimatum. "Israelul i-a informat pe mediatorii egipteni că Hamas are la dispoziţie o săptămână pentru a accepta un acord privind ostaticii sau Tel Aviv va începe invazia în Rafah", scrie antiwar.com.

"Propunerea israeliană nu oferă o încetare permanentă a focului, iar premierul Benjamin Netanyahu a declarat că atacul asupra oraşului va avea loc cu sau fără eliberarea ostaticilor".

Condiţiile pentru populaţia civilă este de aşteptat să se agraveze în sudul ţării dacă armata israeliană îşi va duce la bun sfârşit ofensiva terestră planificată împotriva Rafah.

"Ideea că vom opri războiul înainte de a-şi atinge toate obiectivele este exclusă", a declarat recent Netanyahu în faţa reprezentanţilor familiilor ostaticilor. "Vom intra în Rafah şi vom elimina batalioanele Hamas de acolo - cu sau fără un acord, pentru a obţine victoria totală".

Oraşul din sudul ţării numără în acest moment aproximativ 1,5 milioane de oameni - majoritatea fiind refugiaţi strămutaţi în interiorul ţării.

Dar Israelul spune că unele batalioane şi comandanţi cheie ai Hamas se ascund în oraş, printre civili, şi că nu va exista nicio modalitate de a-i elimina decât prin trimiterea infanteriei israeliene.

În mărturia sa de la începutul lunii aprilie, Power a avertizat că "alimentele nu au ajuns în cantităţi suficiente pentru a evita această foamete iminentă în sud şi din cauza acestor condiţii copiii mor în nord".

Oficialii din domeniul asistenţei umanitare au avertizat că, pe lângă probabilitatea de decese în masă, foametea va creşte şi în sudul Fâşiei, în urma unui asalt major la Rafah. Populaţia este atât de concentrată acolo încât oamenii ar avea puţine sau niciun loc sigur în care să fugă pentru a fi în siguranţă.

Statele Unite au făcut presiuni asupra Israelului pentru a stabili un plan credibil de evacuare a civililor, dar nu este clar în ce măsură se realizează acest lucru.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor