Magnatul ucrainean Kolomoiski, declarat suspect într-o tentativă de crimă veche de zeci de ani

Ihor Kolomoisky (Getty Images)
Redacţia
08.05.2024

Autorităţile ucrainene îl suspectează pe magnatul Igor Kolomoiski, aflat în închisoare, că se află în spatele tentativei de asasinare a unui avocat într-o dispută corporativă în urmă cu mai bine de 20 de ani, a anunţat miercuri Poliţia naţională, potrivit Reuters.

Kolomoiski, care l-a susţinut pe preşedintele Volodimir Zelenski în alegerile din 2019 şi se confruntă cu acuzaţii de fraudă şi spălare de bani, a negat anterior orice faptă ilicită în aceste cazuri. Avocatul său nu a răspuns încă la o solicitare de a comenta cazul de tentativă de omor.

"Anchetatorii din cadrul poliţiei au transmis o notificare de suspiciune unui cunoscut oligarh ucrainean pentru comandarea unei crime cu premeditare", a declarat Poliţia într-un comunicat.

Aceştia nu l-au identificat după nume, dar au postat o fotografie a unui bărbat cu faţa uşor estompată, uşor de identificat ca fiind Kolomoiski, unul dintre cei mai bogaţi oameni din Ucraina, care a fost reţinut în toamna anului trecut.

Presupusa tentativă de omor i-ar putea aduce magnatului ucrainean o pedeapsă maximă de închisoare pe viaţă.

Poliţia naţională a declarat că suspectul a ameninţat şi nu a reuşit să convingă un avocat care a refuzat să îl ajute să anuleze o decizie nefavorabilă a acţionarilor de la o uzină metalurgică în 2003.

Prin intermediul gărzii sale de corp, suspectul, se arată în comunicatul poliţiei, a ordonat ca patru membri ai unui grup infracţional să-l atace pe avocat în vara anului 2003 în oraşul Feodosia, din Crimeea.

Agresorii l-au bătut pe bărbat cu o bară metalică şi l-au înjunghiat în piept, stomac şi spate, dar soţia sa i-a împiedicat pe atacatori să-l ucidă, iar medicii au reuşit să-i salveze viaţa, se arată în comunicat. Agresorii au fost prinşi şi închişi.

Serhi Leşcenko, fost jurnalist de investigaţie şi deputat în funcţia de consilier în biroul lui Zelenski, a declarat pe Telegram că disputa corporativă din declaraţie se referea la întreprinderea Dniprospetsstal din Zaporojie.

23 de percheziţii erau în curs de desfăşurare miercuri în patru regiuni ucrainene pentru a colecta probe suplimentare legate de acest caz, a declarat poliţia.

Kolomoiski - fost proprietar al PrivatBank, naţionalizată în 2016 ca parte a unei operaţiuni de curăţare a sistemului bancar ucrainean - a construit o avere după destrămarea Uniunii Sovietice în 1991, acumulând putere şi control media pentru a deveni unul dintre cei mai influenţi oligarhi din Ucraina.

Kolomoiski se află sub incidenţa sancţiunilor americane şi se confruntă cu multiple acuzaţii legate de fraudă, spălare de bani şi deturnare de fonduri. El a negat aceste acuzaţii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor