Descoperiri macabre la fostul cartier general al lui Hitler pe frontul de est, din Polonia de azi

Un zid de baraj în pădurea din Masurian, unde se afla complexul nazist (Getty Images)
Redacţia
08.05.2024

Cinci schelete umane - toate fără mâini şi picioare - au fost descoperite la cartierul general militar al liderului nazist Adolf Hitler de pe frontul de est din Polonia de astăzi, îngropate în vila comandantului Luftwaffe, Hermann Goering, relatează Reuters.

Potrivit sursei citate, este vorba despre cadavrele a trei adulţi, a unui bebeluş şi a unui copil mai mare, care au fost descoperite de un grup numit Fundaţia Latebra, arheologi amatori ce fac săpături în sit cu permisiune oficială de mai mulţi ani.

"Nu te-ai aştepta niciodată la astfel de lucruri într-un astfel de loc, deoarece a fost [...] cel mai bine păzit loc din cel de-al Treilea Reich, iar după război, ruşii au preluat acest loc", a declarat Dominik Markiewicz, membru al Latebra.

"Toată lumea se întreba ce s-ar fi putut întâmpla acolo ... Am încercat să ne gândim la ceva, dar nu ne vine nimic rezonabil în minte. Nu ştiam deloc ce s-a întâmplat. Erau nişte ritualuri oculte ale unor fanatici ai celui de-al Treilea Reich? Habar nu avem", a spus el.

Markiewicz a adăugat că nu era clar dacă scheletele datau din timpul celui de-al Doilea Război Mondial sau dacă fuseseră îngropate acolo ulterior.

Sebastian Trapik, adjunctul şefului departamentului de educaţie şi promovare a turismului din Districtul forestier Srokowo, agenţia guvernamentală poloneză responsabilă de acest sit, a declarat că trupurile au fost găsite îngropate chiar în pământ, într-o parte a clădirii în care a existat cândva o podea de lemn.

Daniel Brodowski, purtător de cuvânt al biroului procurorului din capitala provincială vecină Olsztyn, a declarat că a fost deschisă o anchetă şi că investigatorii criminalişti au examinat cadavrele sub supravegherea poliţiei.

Supranumită "Vizuina Lupului", vila cu pricina a servit drept unul dintre cartierele generale militare ale lui Hitler în timpul celui de-al Doilea Război Mondial şi era format din aproximativ 200 de structuri care se întindeau pe o suprafaţă de 250 de hectare. A fost distrusă de forţele naziste germane în timp ce se retrăgeau la începutul anului 1945, pentru a preveni căderea ei în mâinile Armatei Roşii sovietice care se apropia.

Ceea ce a mai rămas din buncărele, adăposturile şi barăcile din pădurea Gierloz, din nord-estul Poloniei, poate fi vizitat acum de turişti. Casa lui Goering, care a condus forţele aeriene ale Luftwaffe şi a fost ofiţerul cu cel mai înalt grad militar şi succesorul desemnat al lui Hitler, a căzut în mare parte în descompunere.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor