Deputat canadian contrazice biroul preşedintelui Camerei Comunelor în cazul atacurilor cibernetice lansate de hackeri chinezi

Soldat chinez stă de gardă în Piaţa Tiananmen din Beijing, în faţa portretului dictatorului Mao Zedong (Wikimedia.org)
Andrew Chen
04.05.2024

Deputatul conservator canadian Garnett Genuis a declarat că e-mailul său personal a fost ţinta unui grup de hackeri chinezi în cadrul atacurilor cibernetice asupra a 18 parlamentari canadieni, astfel contestând o declaraţie a Biroului preşedintelui Camerei Comunelor potrivit căreia atacurile au fost contracarate fără "niciun impact asupra securităţii cibernetice".

"Atacul cibernetic împotriva mea din partea [grupului de hackeri] APT31 nu a vizat contul meu de e-mail de la Parlament. În timp ce în multe cazuri au fost vizate conturile parlamentare, în cazul meu, atacul cibernetic a vizat contul meu personal neparlamentar", a declarat el în Camera Comunelor la 1 mai.

"Nu am nicio idee despre modul în care APT31 a ajuns să acceseze contul meu personal neparlamentar, deoarece acesta nu este disponibil publicului".

APT31, cunoscut şi sub numele de Advanced Persistent Threat 31, este un grup de hackeri susţinuţi de o agenţie de spionaj a regimului comunist chinez. Într-un rechizitoriu recent desecretizat, autorităţile americane au acuzat şapte hackeri implicaţi în acest grup, declarând că aceştia au petrecut 14 ani vizând o gamă largă de personalităţi politice şi de afaceri, precum şi critici ai regimului de la Beijing. FBI oferă o recompensă de până la 10 milioane de dolari pentru informaţii despre cei şapte hackeri chinezi, despre care se crede că locuiesc în China.

Nayeli Sosa, un purtător de cuvânt al Communications Security Establishment din Canada, a confirmat că APT31 a vizat şi Canada, după cum a relatat CBC News la 26 martie. Ministrul siguranţei publice, Dominic LeBlanc, a abordat, de asemenea, subiectul în cadrul unei conferinţe de presă la Halifax în aceeaşi zi, declarând că statul canadian este "conştient de ameninţarea atacurilor cibernetice".

Hackerii chinezi au vizat membri ai Alianţei Interparlamentare pentru China (IPAC), un grup internaţional de legislatori transpartinici dedicat remodelării abordării statelor democratice faţă de Beijing. Genuis şi deputatul liberal John McKay, ambii copreşedinţi ai IPAC, au declarat, la 29 aprilie, că APT31 a vizat 18 deputaţi şi senatori canadieni.

Cei doi parlamentari şi-au exprimat îngrijorarea că, deşi FBI şi-a informat omologii din ţările aliate cu privire la atacuri, guvernul canadian nu a transmis aceste informaţii celor afectaţi.

"Legislatorii canadieni ar fi trebuit să fie informaţi cât mai curând posibil, mai ales având în vedere natura progresivă a acestui atac. Ar trebui să se ia măsuri pentru a se asigura că legislatorii sunt informaţi cu privire la atacurile sau potenţialele atacuri împotriva lor în viitor şi pentru a-i sancţiona pe cei responsabili de acest atac", au scris aceştia.

Sub atac

Referindu-se la declaraţia parlamentarilor, un purtător de cuvânt al biroului preşedintelui Camerei Comunelor a emis o declaraţie de presă, afirmând că administraţia Camerei a finalizat o anchetă în acest caz.

"Administraţia Camerei Comunelor investighează toate incidentele aduse în atenţia sa de partenerii de securitate. În acest caz, a stabilit că măsurile de reducere a riscurilor au reuşit să prevină cu succes orice atac", a scris Mathieu Gravel, director de informare şi relaţii cu presa.

"Nu a existat niciun impact de securitate cibernetică asupra vreunui [membru al Parlamentului] sau asupra comunicaţiilor acestuia".

La 1 mai, Genuis a ridicat problema cu preşedintele Camerei Greg Fergus, respingând declaraţia biroului acestuia.

De asemenea, Genius a remarcat că, chiar dacă administraţia Camerei Comunelor a împiedicat într-adevăr atacurile care au vizat canalele oficiale de comunicare ale deputaţilor, nu poate pretinde că a reuşit să contracareze toate ameninţările de securitate cibernetică la adresa parlamentarilor.

"Mai mult, biroul dumneavoastră nu poate spune deloc că aceste atacuri au fost zădărnicite, din cauză că, în mod evident, acestea au vizat deputaţii atât pe e-mailurile parlamentare, cât şi pe cele neparlamentare", a precizat Genuis.

"Camera Comunelor [echipa de IT], care nu este o agenţie de informaţii, în mod clar nu urmăreşte atacurile cibernetice împotriva noastră prin intermediul conturilor personale şi nu are aceleaşi responsabilităţi ca şi Guvernul Canadei".

Genuis a mai subliniat responsabilitatea guvernului de a-i avertiza pe cei afectaţi de atacurile cibernetice chinezeşti.

"Parlamentarii trebuie să ştie în continuare despre ameninţările care îi vizează, chiar şi atunci când aceste ameninţări nu au succes. Dacă cineva încearcă să-mi facă rău, dar încercările sale sunt zădărnicite, aş vrea totuşi să ştiu că am fost vizat pentru a planifica să mă protejez în continuare", a continuat el.

Ca răspuns la solicitarea The Epoch Times cu privire la îngrijorările domnului Genuis, biroul preşedintelui Camerei a oferit aceeaşi declaraţie ca şi până acum şi a refuzat să facă alte comentarii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor