Curtea de Justiţie Internaţională respinge cererea de a impune Germaniei să nu mai vândă arme Israelului

Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ) (Selman Aksunger/Getty Images)
Redacţia
01.05.2024

Curtea Internaţională de Justiţie a respins, cu 15 voturi 'pentru' şi un vot 'împotrivă' solicitarea Nicaraguei de a impune Germaniei să nu mai vândă arme către Israel, informează The Guardian.

Decizia, potrivit hotărârii citite la tribunalul de la Haga, se bazează în mare parte pe scăderea semnificativă a vânzărilor recente de arme germane către Israel, pe natura în mare parte defensivă a armelor vândute recent şi pe procesele interne extinse ale guvernului german de a lua în considerare dacă armele ar fi folosite pentru a urmări crime de război sau genocid.

Nicaragua s-a confruntat cu un obstacol în încercarea sa de a convinge CIJ că vânzările de arme germane au făcut-o complice la presupusul genocid al palestinienilor, din cauza vânzărilor de arme către Israel de la începutul războiului din Gaza, la 7 octombrie 2023.

Nicaragua a susţinut că Germania a aprobat livrări de echipamente militare în valoare de 326,5 milioane de euro către Israel în 2023, de 10 ori mai mult decât în 2022, dar avocaţii germani au declarat instanţei că a existat o scădere semnificativă a vânzărilor de atunci, scăzând la 1 milion de euro în martie 2024.

De asemenea, instanţa a constatat că doar patru licenţe pentru arme de război au fost emise de guvernul german, inclusiv două pentru muniţie de antrenament. Instanţa a acceptat că au fost furnizate 3.000 de arme antitanc portabile, iar licenţa pentru vânzarea unui submarin este în curs de acordare. Germania a declarat că 98 % din licenţele acordate se refereau la echipamente militare defensive, nu la arme de război.

Judecătorii au respins, de asemenea, cerinţa ca Germania să continue să finanţeze agenţia de ajutorare a ONU, deoarece contribuţiile sunt voluntare, argumentând că există alte mijloace pentru a furniza ajutor umanitar în Gaza.

Nicaragua a susţinut că, în furnizarea de arme către Israel, Germania nu putea să nu ştie că armele erau folosite în Fâşia Gaza pentru a comite crime de război.

"Pe baza informaţiilor faptice şi a argumentelor juridice prezentate de părţi, instanţa concluzionează că, în prezent, circumstanţele nu sunt de natură să necesite exercitarea puterii sale [...] de a indica măsuri provizorii", a declarat Nawaf Salam, preşedintele instanţei.

Cu toate acestea, completul de 16 judecători a refuzat să respingă total cauza, în care Nicaragua susţine că Germania permite genocidul din Gaza, ceea ce înseamnă că aceasta va continua să fie audiată la tribunal. Germania respinge acuzaţiile.

Israelul, care nu este parte în acest caz, neagă cu tărie că asaltul său asupra Gazei echivalează cu acte de genocid şi insistă că acţionează în legitimă apărare.

Nawaf Salam a declarat că instanţa "rămâne profund îngrijorată de condiţiile de viaţă catastrofale ale palestinienilor din Fâşia Gaza, în special având în vedere privarea prelungită şi generalizată de hrană şi de alte necesităţi de bază la care au fost supuşi".

Ministerul german de Externe a scris pe X după pronunţarea hotărârii: "Nimeni nu este mai presus de lege. Acest lucru ne ghidează acţiunile noastre. Salutăm decizia de astăzi a Curţii Internaţionale de Justiţie".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor