X spune instanţei din Brazilia că “defecţiuni operaţionale” au permis ca peste 200 de utilizatori blocaţi să rămână activi

Elon Musk
Elon Musk (Win McNamee/Getty Images *)
Redacţia
27.04.2024

Avocaţii care reprezintă X în Brazilia au declarat vineri Curţii Supreme că "erori operaţionale" au permis utilizatorilor care au fost blocaţi să rămână activi pe platforma de socializare.

Săptămâna trecută, judecătorul Curţii Supreme, Alexandre de Moraes, a cerut gigantului social media să explice de ce se presupune că nu a respectat în totalitate hotărârile anterioare prin care i s-a ordonat companiei, deţinută de miliardarul Elon Musk, să blocheze anumite conturi, potrivit Reuters.

Într-un document juridic de 20 de pagini, avocaţii companiei X au declarat că proprietarii conturilor au încercat să eludeze restricţiile ordonate de instanţă pentru a continua să folosească platforma prin crearea de noi conturi. Documentul a adăugat că X nu a reactivat niciunul dintre aceşti utilizatori.

Un raport al poliţiei federale braziliene, consultat de Reuters săptămâna trecută, a arătat că conturile de pe X pentru care instanţele superioare au ordonat blocarea erau încă active pe platformă la începutul lunii aprilie, putând să câştige noi adepţi şi să transmită videoclipuri în direct.

X a declarat vineri că raportul poliţiei a urmărit şase conturi, dintr-un total de peste 200 de conturi pe care instanţele superioare braziliene i-au ordonat să le blocheze din 2022.

Compania a adăugat că aceste conturi erau deţinute de persoane care au un istoric "de încercări neîncetate de a încălca măsurile de securitate impuse", precizând că au profitat de "defecţiuni operaţionale" şi "vulnerabilităţi sistemice" din cadrul platformei pentru a continua să o folosească.

Una dintre strategiile folosite de aceşti utilizatori a fost aceea de a pune pe biografia de profil linkuri către site-uri externe unde transmiteau videoclipuri, potrivit X.

X a precizat că o defecţiune operaţională a făcut posibilă vizualizarea biografiei de profil a utilizatorilor pe X atunci când se conectau prin intermediul aplicaţiei, deşi conturile apăreau blocate atunci când erau accesate prin intermediul site-ului.

De asemenea, compania a catalogat aceste cazuri drept "neobişnuite" şi a declarat că a remediat problemele imediat ce le-a detectat.

Moraes, ale cărui decizii referitoare la X au fost catalogate de Musk drept "neconstituţionale", a deschis la începutul acestei luni o anchetă în cazul miliardarului după ce acesta a declarat că va reactiva conturile de pe X pe care judecătorul a ordonat să fie blocate.

Judecătorul investighează aşa-numitele "miliţii digitale" care au fost acuzate că au răspândit ştiri false şi mesaje de ură, alături de practici ilicite pe reţelele de socializare, în timpul guvernului fostului preşedinte de extremă dreapta Jair Bolsonaro, şi conduce, de asemenea, o anchetă privind o presupusă tentativă de lovitură de stat a lui Bolsonaro.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor