Putin, reînscăunat la Moscova pe muzica operei "O viaţă pentru ţar". Ce mesaj transmite Occidentului

Vladimir Putin (Getty Images)
Redacţia
08.05.2024

Onorat ca un ţar rus la depunerea jurământului pentru un nou mandat prezidenţial de şase ani, Vladimir Putin a avut un mesaj cu două tăişuri pentru Occident: Kremlinul este gata să discute, dar Rusia se pregăteşte pentru victoria în Ucraina, transmite Reuters.

Putin, care a ajuns în fruntea Kremlinului la doar opt ani după căderea Uniunii Sovietice, îl va depăşi pe Iosif Stalin şi va deveni cel mai longeviv conducător al Rusiei de la împărăteasa Ecaterina cea Mare, dacă îşi va duce mandatul la bun sfârşit.

Fostul spion KGB, în vârstă de 71 de ani, s-a arătat plin de încredere la ceremonia de învestire atât de atent coregrafiată, pe care Occidentul şi opozanţii, care se află în principal în închisoare sau în străinătate, au prezentat-o drept o frunză de smochin a democraţiei care acoperă o autocraţie rusă coruptă.

În timp ce elita rusă aştepta în Sala Sfântul Andrei din Marele Palat al Kremlinului, unde se afla odinioară tronul imperial, Putin a studiat documente în biroul său înainte de a merge pe coridoarele Kremlinului şi a saluta gărzile, oprindu-se chiar să contemple fără grabă un tablou de pe perete.

"Nu refuzăm dialogul cu statele occidentale", a declarat Putin după ce a depus jurământul, adăugând că este pregătit pentru discuţii privind securitatea şi stabilitatea strategică, dar numai dacă nu vede "aroganţă" din partea Statelor Unite şi a aliaţilor lor.

Liderul suprem al Rusiei de mai bine de 24 de ani a promis victoria şi a declarat că toţi ruşii sunt acum "răspunzători în faţa istoriei noastre milenare şi a strămoşilor noştri".

El a părăsit ceremonia pe muzica "Ave" din opera "O viaţă pentru ţar" de Mihail Glinka. Cuvintele "Trăiască, trăiască, Rusul meu! Slavă ţie, eşti pământul meu rusesc!", au răsunat în Kremlin. Cuvintele originale sunt "Ave, ave, ave, ţarul nostru rus!".

Războiul

Invazia din 2022 a lui Putin în Ucraina a declanşat cea mai gravă ruptură a relaţiilor dintre Rusia şi Occident de la Criza rachetelor din Cuba din 1962. Rusia avansează de-a lungul liniei frontului, iar producţia sa de artilerie o depăşeşte pe cea a alianţei NATO.

Occidentul îl vede pe Putin ca pe un autocrat, un criminal de război, un ucigaş şi chiar, aşa cum a spus preşedintele american Joe Biden la începutul acestui an, un "SOB nebun" care, potrivit oficialilor americani, a înrobit Rusia într-o dictatură coruptă.

Putin prezintă războiul ca parte a unei bătălii existenţiale cu un Occident în declin şi decadent, despre care spune că a umilit Rusia după căderea Zidului Berlinului în 1989, invadând ceea ce el consideră a fi sfera de influenţă a Moscovei, inclusiv Ucraina.

Serghei Narîşkin, şeful Serviciului de Informaţii Externe al Rusiei (SVR), susţine că discursul lui Putin a fost o invitaţie adresată Occidentului de a începe dialogul.

"Pe de o parte, aceasta este o invitaţie către Occident la cooperare egală, iar pe de altă parte, este convingerea fermă că Rusia îşi va asigura propria dezvoltare şi securitate", a declarat Narîşkin.

Şi dacă Occidentul nu vrea să discute?

"Atunci să se gândească", a spus Narîşkin cu un zâmbet.

Semnalul vine la doar o zi după ce Putin a ordonat exerciţii pentru a exersa desfăşurarea de arme nucleare tactice după ceea ce Moscova a spus că sunt ameninţări din partea Franţei, Marii Britanii şi Statelor Unite.

Sugestia lui Putin privind încetarea focului în Ucraina pentru a îngheţa războiul a fost respinsă de Statele Unite după contacte între intermediari.

Rusia

În Rusia, războiul l-a ajutat pe Putin să îşi întărească controlul asupra puterii şi să îşi sporească popularitatea în rândul ruşilor. Potrivit rezultatelor oficiale, el a obţinut 88% din voturi la alegerile din martie.

Statele Unite au declarat că nu vor trimite pe nimeni la depunerea jurământului şi că alegerile nu au fost libere şi corecte, dar au afirmat că îl consideră în continuare pe Putin preşedinte al Rusiei.

Marea Britanie, Canada şi majoritatea naţiunilor din UE au boicotat evenimentul, o mişcare pe care înalt oficialii ruşi au catalogat-o drept inutilă şi fără nicio semnificaţie pentru altcineva în afară de Occident.

Punctele principale ale scurtului discurs al lui Putin au fost: pericolul tulburării şi stagnării şi faptul că civilizaţia unică a Rusiei trebuie să se dezvolte într-o lume în transformare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor