Victorie istorică obţinută de Merkel în landul Renania de Nord-Westfalia, fieful lui Schulz

Partidul Social Democrat al lui Martin Schulz a suferit duminică cea mai usturătoare înfrângere în statul german Renania de Nord-Westfalia, în mod tradiţional o fortăreaţă a sa, în faţa partidului cancelarului Angela Merkel, CDU. Înfrângerea SPD are loc cu câteva luni înaintea alegerilor prezidenţiale din septembrie a.c.
Martin Schulz.
Martin Schulz. (AFP/Getty Images)

La începutul lunii februarie, un sondaj de opinie şocant a dezvăluit că Partid Social Democrat din Germania (SPD) – sub noua conducere a fostului preşedinte al Parlamentului European, Martin Schulz – ar reuşi să depăşească Uniunea Creştin-Democrată a cancelarului german Angela Merkel înaintea alegerilor federale din Germania din această toamnă. Totuşi, după trei luni, “basmul lui Schulz” s-a transformat într-un coşmar pentru SPD, după ce partidul a obţinut cel mai slab rezultat al său în alegerile de duminică în cel mai populat stat german, Renania de Nord-Westfalia (RNW).

Într-o regiune puternic industrializată şi cu sprijinul muncitorilor, Renania de Nord-Westfalia a fost timp de decenii o fortăreaţă a SPD. Partidul de centru stânga a condus în RNW 46 din ultimii 51 de ani. CDU a dominat în Renania de Nord-Westfalia timp de 5 ani în această perioadă: din 2005 până în 2010. În mai 2005, CDU a reuşit să detroneze SPD în RNW, declanşând alegeri anticipate pe care le-au câştigat conservatorii, acordându-i lui Merkel posbilitatea să obţină primul mandat în funcţia de cancelar al Germaniei.

Sondajele au arătat că SPD a terminat pe locul al doilea în alegerile de duminică din Renania de Nord-Westfalia, cândva o fortăreaţă a social democraţilor, obţinând puţin peste 30% dintre voturi – o scădere cu 7% faţă de ultimele alegeri din 2012. În acelaşi timp, Partidul Liber Democrat (FDP), care este pro-afaceri şi urmăreşte să revină în Parlamentul german în această toamnă, a ajuns pe locul al treilea duminică, obţinând 12,7% dintre voturi. De asemenea, Alternativa pentru Germania (AfD), o formaţiune politică anti-imigraţie, va intra pentru prima dată în Parlamentul statului RNW după ce a obţinut 7,3% dintre voturi.

Partidul Verzilor, în prezent partener de coaliţie al SPD, a primit o lovitură puternică, scăzând până la 6,3%. Potrivit Deutsche Welle, şansele Partidului Stângii de a obţine pragul de 5% dintre voturi pentru a pătrunde în Parlamentul statului nu par să fie prea strălucite, ţinând cont de faptul că ultimele rezultate arată că acest partid a obţinut 4,8% dintre voturi.

Dar ştirea de senzaţie este prăbuşirea SPD, care acum a suferit trei înfrângeri în “Super Anul Electoral” al Germaniei. Unii analişti media s-au întrebat dacă “trenul Schulz a ajuns la ultima staţie”. După anunţarea rezultatelor, premierul statului RNW, Hannelore Kraft, şi-a dat demisia atât din funcţia de lider al statului cât şi de şef al SPD din acest stat. Kraft a declarat că îşi asumă întreaga răspundere pentru înfrângerea suferită de partidul ei în alegerile de duminică.

Rezultatul dezastruos l-a determinat pe Martin Schulz – candidatul din partea SPD la alegerile naţionale din septembrie şi care urmăreşte să o detroneze pe Merkel din funcţia de cancelar al Germaniei – să afirme că “aceasta este o zi grea pentru SPD şi pentru mine personal. Vă salut din statul în care am suferit o înfrângere electorală zdrobitoare”.

Schimbarea în politica germană este atât de mare – în momentul de faţă – încât CDU ar putea să formeze o coaliţie la nivel federal împreună cu liberalii din FDP şi Partidul Verzilor, lăsând SPD în opoziţie. În acest caz, analiştii susţin că trebuie să ne aşteptăm la o schimbare spre dreapta: o disciplină fiscală continuă, lipsa unei relaxări în poziţia dură a Germaniei privind reforma zonei euro şi o disponibilitate mai redusă de a colabora cu noul preşedinte al Franţei, Emmanuel Macron. Reforma reală a zonei euro va trebui să aştepte până când SPD va ajunge la putere, cu un mandat explicit pentru a pune în aplicare aceste măsuri. Dar acel moment s-a îndepărtat şi mai mult de linia de sosire.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe