Emmanuel Macron învestit oficial în funcţia de preşedinte al Franţei

Emmanuel Macron a fost învestit în funcţia de preşedinte al Franţei. După o ascensiune îndrăzneaţă şi neaşteptată la cel mai înalt nivel, acum el are de înfruntat sarcina guvernării unei naţiuni polarizate.
Noul preşedinte al Franţei, Emmanuel Macron.
Noul preşedinte al Franţei, Emmanuel Macron. (Getty Images)

Noul preşedinte al Franţei, Emmanuel Macron, a preluat în mod oficial frâiele ţării duminică, înfruntând provocările unei ţări polarizate, un şomaj ridicat, terorism şi colaborarea cu Germania pentru a reforma Uniunea Europeană.

Macron, în vârstă de 39 de ani, a preluat ştafeta de la preşedintele socialist Francois Hollande care, după un mandat de cinci ani, îşi părăseşte funcţia din poziţia de cel mai nepopular preşedinte din istoria Franţei.

Fost bancher de investiţii şi fost ministru al Economiei în guvernul socialist, Macron s-a întâlnit cu Hollande la Palatul Elysee pentru a discuta despre probleme sensibile, inclusiv codurile nucleare ale ţării.

În primul său discurs în calitate de preşedinte al Franţei, Macron a declarat că va oferi speranţă şi încredere după ani de zile în care cetăţenii s-au îndoit de ei înşişi şi de puterea franceză. De asemenea, el a precizat că Uniunea Europeană va fi “reformată şi relansată” în timpul mandatului său.

Acum va începe munca grea a guvernării. Macron plănuieşte să numească luni premierul, iar marţi să stabilească guvernul. Luni, el va călători la Berlin pentru a se întâlni cu Angela Merkel, evidenţiind astfel importanţa relaţiei franco-germane în sânul unei Uniuni Europene care înfruntă mari probleme.

Dar pentru a-şi promova ambiţiile şi controversata sa agendă, Macron va trebui să organizeze o campanie pentru alegerile parlamentare din luna iunie pe care mass media franceză le-a denumit “cea de-a treia rundă a alegerilor prezidenţiale”.

Macron a câştigat a doua rundă a alegerilor prezidenţiale în 7 mai, dar este conştient că mulţi dintre alegători l-au susţinut doar pentru a se opune Marinei Le Pen, lidera Frontului Naţional de extremă dreapta.

Noul preşedinte va avea nevoie de o majoritate pentru a-şi pune în aplicare agenda reformelor, în special controversatele reforme ale muncii, proiectate pentru a reduce şomajul ridicat.

În cadrul alegerilor parlamentare, Macron se va confrunta cu republicanii, socialiştii, Frontul Naţional, cu liderul radical de stânga Jean-Luc Melenchon şi cu sindicate puternice. Republicanii ar dori să îl determine pe Macron să formeze o coaliţie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe