Veaceslav Negruţă: Scuzele lui Filip sunt o încercare nereuşită de a „drege busuiocul”

Cu toate că a încercat să remedieze greşeala privind onestitatea a 90% dintre persoanele care apar în raportul Kroll, premierul nu a fost crezut.
Pavel Filip, prim-ministrul Republicii Moldova
Pavel Filip, prim-ministrul Republicii Moldova (Captură Foto / privesc.eu)

După publicarea sintezei raportului Kroll-2 în care apare doar numele lui Ilan Şor, deşi se vorbeşte despre mai mulţi beneficiari, prim-ministrul Pavel Filip a afirmat că celelalte nume nu pot fi făcute publice, întrucât „90% dintre aceste nume sunt oameni absolut oneşti, dar care pur şi simplu au fost în acest circuit”.

În timpul prezentării raportului de doi ani de activitate, şeful Executivului a venit cu scuze şi cu precizări cu privire la această declaraţie, specificând că ar fi fost o exprimare nereuşită din partea lui.

Totodată, acesta a ţinut să precizeze că nu ar fi la curent cu numele persoanelor care apar în raportul Kroll-2, întrucât draftul acestui raport a fost prezentat la 20 decembrie celor de la Banca Naţională (BNM) şi în afară de ei acest draft al raportului nu a fost văzut de nimeni.

„Acum urmează cei de la BNM, aşa cum au fost înţelegerile, să formuleze o serie de întrebări pentru a lămuri mai bine lucrurile din acest raport, după care în scurt timp cei de la Kroll vor veni cu raportul final. Acest raport va fi prezentat şi celor de la Procuratură, celor care trebuie să facă investigaţiile mai departe”, a declarat joi Pavel Filip, în cadrul unei conferinţe de presă.

Mai mult decât atât, premierul a menţionat că cei de la Kroll au solicitat ca raportul să nu fie făcut public întrucât, din experienţa şi practica lor de lucru s-ar fi confruntat cu mai multe cazuri în care după ce numele persoanelor din rapoartele lor au fost publicate iar ulterior acestea se dovedeau a fi nevinovate, au fost daţi în judecată şi au plătit despăgubiri sume enorme.

„Să fie clar, ei au făcut această investigaţie a tuturor fluxurilor financiare şi absolut nu se exclude ca în acest flux să se regăsească nume care nu au nimic cu furtul miliardului sau cu această fraudă bancară şi care pot fi numiţi oameni absolut oneşti”, a conchis premierul.

În replică, expertul de la Transparency Internaţional Moldova, Veaceslav Negruţă, fost ministru al Finanţelor, a menţionat pe contul său de socializare „greşit”, prim-ministrul Filip chiar a fost sincer şi credibil atunci când a declarat că "90% dintre cei vizaţi în Kroll sunt oameni absolut oneşti".

În opinia lui Negruţă, acest lucru a fost confirmat în timp de (in)acţiunile autorităţilor pe parcursul ultimilor doi ani şi jumate de când s-a aflat despre furtul miliardului.

Acesta a menţionat că, de fapt, „autorităţile chiar asta au făcut şi fac - protejează cele 90% şi le oferă "soluţii" de de-criminalizare a acţiunilor acestora. "Explicaţiile şi scuzele" de azi sunt nesincere, non-credibile şi, de fapt, o încercare nereuşită de a "drege busuiocul".”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe