USR, contra curentului: A cerut din nou reînfiinţarea Comisiei comune pentru Codul Electoral

România trebuie să continue reforma electorală începută în ultimii ani. USR cere din nou reînfiinţarea Comisiei comune pentru elaborarea Codului Electoral, după ce solicitarea sa anterioară a fost respinsă de majoritatea PSD-ALDE.
Raluca Florentina Presada
Raluca Florentina Presada (Mihut Savu / Epoch Times Romania)

Grupurile parlamentare ale Uniunii Salvaţi România de la Camera Deputaţilor şi Senat vor solicita, marţi, Birourilor Permanente, reînfiinţarea Comisiei comune pentru elaborarea Codului Electoral, cu un mandat discutat cu societatea civilă şi Autoritatea Electorală Permanentă, reiese dintr-un comunicat remis duminică de USR.

"Alegerile locale şi parlamentare din 2016 au arătat că e nevoie să continuăm reforma electorală începută în ultimii ani. Aceasta trebuie să urmărească creşterea participării politice şi egalitatea de tratament între actorii politici dar şi instituirea unui cadru procedural unitar în ceea ce priveşte organizarea diferitelor tipuri de scrutin", a declarat senatoarea USR Florina Presadă.

USR atrage atenţia că modificările ar trebui adoptate, cel târziu, în prima parte a anului 2018, cu cel puţin un an înaintea alegerilor europarlamentare, conform recomandărilor Comisiei de la Veneţia, însuşite şi de Curtea Constituţională a României. Aşa cum s-a angajat public, Uniunea susţine reducerea numărului de semnături necesare pentru participarea în alegeri, a pragului electoral, îmbunătăţirea sistemului de vot prin corespondenţă şi revenirea la două tururi de scrutin la alegerea primarului.

Reamintim că USR a mai solicitat în luna mai reînfiinţarea Comisiei comune pentru elaborarea Codului Electoral, dar cererea a fost respinsă de majoritatea PSD-ALDE.

"Nu putem schimba actuala clasă politică dacă menţinem actualele reguli electorale. Există neconcordanţe în felul în care se desfăşoară alegerile locale şi alegerile parlamentare şi credem că este nevoie de o uniformare a regulilor", a precizat Florina Presadă.

Solicitarea USR răspunde şi propunerilor recente în acest sens făcute de către 21 de organizaţii nonguvernamentale preşedintelui României Klaus Iohannis.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne