Un vulcan din Nicaragua forţează mii de persoane să fugă

Vulcanul San Cristobal, Nicaragua
Vulcanul San Cristobal, Nicaragua (Hector Retamal / AFP / GettyImages)

O erupţie vulcanică din Nicaragua a forţat guvernul să dispună evacuarea a aproximativ 3.000 de persoane din comunităţile din apropiere.

Guvernul a trimis soldaţi în zona înconjurătoare vulcanului San Cristobal - cel mai mare vulcan din ţară - pentru a pune în aplicare mandatul de evacuare, a raportat Reuters.

Vulcanul, situat la aproximativ 153 de km nord de capitala Managua, a erupt de mai multe ori sâmbătă şi a emis un nor de 5 km de cenuşă şi fum spre cer.

"Există un plan de răspuns în caz de erupţii vulcanice şi fiecare comunitate are bine definite locurile unde oamenii trebuie să meargă după ce sunt evacuaţi", a declarat Guillermo Gonzalez, şeful agenţiei oficiale de ajutor în caz de dezastre din Nicaragua, pentru Reuters.

Un purtător de cuvânt al guvernului a relatat pentru agenţia de ştiri că până la 20.000 de persoane ar putea fi afectate de erupţie.

Oraşele El Viejo, El Chonco, Villa 15 de Julio şi Rancheria au fost acoperite cu cenuşă, a raportat Sky News.

Javier Mejia, şeful institutului geologic al ţării, a declarat că a avut loc o "activitate vulcanică puternică", adăugând că "noi nu excludem nimic, dar îndemnăm oamenii să rămână calmi."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură