Un jurnalist polonez a fost deţinut de serviciile de securitate ale Rusiei în Crimeea

Poliţia înarmată în timpul raidului unui hotel din Simferopol.
Poliţia înarmată în timpul raidului unui hotel din Simferopol. (captură youtube.com)
P. P.
18.05.2014

Jurnalistul polonez, Waclaw Radziwinowicz, a fost reţinut abuziv, sâmbătă, de către agenţii Serviciului federal de securitate al Rusiei (FSB) de pe teritoriul peninsulei ucrainene, Crimeea, a notat AFP.

Radziwinowicz, trimis de gazeta poloneză Gazeta Wyborcza în Crimeea, ar fi vrut să acopere evenimentele ce marchează împlinirea a 70 de la deportarea tătarilor din Crimeea în Asia Centrală de către Stalin.

Odată cu ocuparea militară a peninsulei Crimeea de către Rusia, ”crimele, bătăile şi răpirile împotriva tătarilor din Crimeea (...) au devenit fapte obişnuite”, a declarat, vineri, secretarul de Stat american, John Kerry.

Înfometaţi de Stalin începând din 1921, aproximativ 1 milion de tătari au murit, au fost deportaţi în Uzbekistan sau în sistemul de lagăre ”GULAG” din nordul Rusiei. Din cei aproximativ 430.000 de tătari din Crimeea deportaţi în Uzbekistan, aproximativ 250.000 s-au întors în Ucraina. Evenimentele din Ucraina au redeschis rănile tragediei de la sfârşitul celui de-al doilea Război Mondial, majoritatea tătarilor din Crimeea fiind anti-Putin.

Contactat de colegul său de la redacţie, Roman Imielski, Radziwinowicz, a spus că nu cunoaşte motivul arestării sale. Se crede că Radziwinowicz ar fi fost reţinut de către FSB deoarece ar fi expus abuzurile la care sunt supuşi tătarii din Crimeea în prezent cât şi reacţia autorităţilor ruse faţă de eveniment.

"Se pare că nu va fi eliberat rapid. Autorităţile ruse vor fără îndoială să-l împiedice pe Radziwinowicz să relateze ceremoniile ce comemorează deportarea a 200.000 de tătari din Crimeea în Asia Centrală", a scris Imielski pe site-ul cotidianului.

Radziwinowicz avea toate autorizaţiile necesare pentru a-şi efectua slujba de jurnalist, spune Imielski.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor