Trump dă înapoi în privinţa planului de a crea o unitate de securitate cibernetică cu Putin

Preşedintele american Donald Trump şi-a retras duminică propunerea de a conlucra cu omologul său rus Vladimir Putin pentru crearea unei unităţi de securitate cibernetică de prevenire a operaţiunilor de hacking şi a interferării cu alegerile, după ce a primit critici dure din partea propriului partid.
Donald Trump
Donald Trump (Alex Wong/Getty Images)

Trump a scris pe Twitter că, “deşi am discutat cu preşedintele [rus Vladimir] Putin despre crearea unei unităţi de securitate cibernetică, acest lucru nu înseamnă că se va realiza. [Crearea unităţii] nu va avea loc, dar un acord de încetare poate şi chiar s-a facut!”

Aceste remarci sunt în contradicţie cu o declaraţie făcută în aceeaşi zi de preşedintele american, care aparent s-a referit şi la acordul de încetare a focului intermediat de SUA şi Rusia pentru o zonă din sud-vestul Siriei. Presupusa unitate de securitate cibernetică ar fi avut rolul de a proteja alegerile de hacking.

Preşedintele Donald Trump şi omologul său rus s-au întâlnit vineri, 7 iulie, cu ocazia summitului G20, ce a avut loc în oraşul german Hamburg.

Propunerea iniţială a fost destul de neaşteptată, ţinând cont de faptul că agenţiile americane de informaţii au afirmat că Rusia, cel mai probabil la ordinele lui Putin, s-a amestecat în campania prezidenţială din 2016 pentru a mări şansele lui Trump faţă de rivala democrată, Hillary Clinton. Putin a negat acuzaţiile.

Senatorul republican Lindsey Graham - deseori critic la adresa preşedintelui Trump - a declarat potrivit propunerii iniţiale că a conlucra cu Rusia în domeniul securităţii cibernetice “nu este cea mai proastă idee pe care am auzit-o vreodată, dar este destul de aproape de aceasta”.

Graham, care a participat o perioadă scurtă la campania primară republicană pentru preşedinţie în 2016, a declarat în cadrul emisiunii Meet the Press de la NBC TV că dorinţa lui Trump de a “ierta şi uita” îl face să fie şi mai determinat să adopte o legislaţie privind impunerea de sancţiuni suplimentare împotriva Rusiei.

În opinia lui Graham, Trump face o treabă bună în privinţa Afganistanului, Coreei de Nord şi a luptei împotriva terorismului.

Dar el a adăugat că, atunci “când vine vorba de Rusia, are un unghi mort, şi a ierta şi a uita de Putin şi atacurile cibernetice înseamnă să îl împuterniceşti pe Putin, şi [Trump] face exact acest lucru”.

Marco Rubio, republican din Florida care a candidat, de asemenea, la alegerile prezidenţiale de anul trecut din partea partidului său, a scris pe Twitter: “Dacă realitatea şi pragmatismul necesită să lucrăm cu Vladimir Putin, el nu va fi niciodată un aliat sau partener de încredere”.

“A încheia un parteneriat cu Putin pentru o Unitate de Securitate Cibernetică, e similar cu a încheia un parteneriat cu [preşedintele sirian Bashar al-] Assad în ceea ce priveşte o Unitate pentru Arme Chimice”, a mai precizat Rubio.

Senatorul republican John McCain, preşedintele Comisiei pentru Servicii Armate din Senatul SUA şi fost candidat prezidenţial american, a pus sub semnul întrebării ezitarea lui Trump de a penaliza Rusia.

“Nu a existat nicio penalitate. Vladimir Putin… a scăpat practic cu încercarea de a schimba rezultatul… alegerilor noastre”, a declarat McCain în cadrul emisiunii Face the Nation la CBS TV.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe