Tatuajele temporare realizate cu “henna neagra” pot provoca probleme de sanatate

(photos.com)
Epoch Times România
04.08.2010

Medicii specialisti in sanatate publica din cadrul Ministerului Sanatatii atentioneaza asupra riscurilor la care se expun persoanele care se tatueaza cu acest produs.

Colorantii adaugati plantei de henna, care dau culoarea neagra, pot cauza reactii alergice grave. Simptomele apar dupa cateva zile si se manifesta prin mancarimi, roseata, pete, pustule sau chiar decolorarea permanenta a pielii si cicatrici.

Utilizatorii pot dobandi o sensibilitate permanenta la aceste substante si pot dezvolta dermatita de contact alergica. In aceste cazuri, reactiile pot fi violente, cateodata necesitand interventie medicala de urgenta si chiar spitalizare. Aceste efecte se pot limita la zona tatuajului, la zona inconjuratoare sau se pot raspandi pe intreg corpul. Oricine prezinta o reactie de iritare sau cu aparitie de pustule la o pata neagra de pe trup, trebuie sa mearga imediat la medic si sa spuna daca i s-a aplicat pe piele un tatuaj cu henna neagra. Trebuie retinut ca sensibilitatea si poli-sensibilitatea sunt procese ireversibile si determina vulnerabilitatea organismului pentru toata viata.

Incepand cu anul 2008 Ministerul Sanatatii a avertizat populatia cu privire la posibilitatea aparitiei unor reactii adverse dupa utilizarea tatuajelor cu «henna neagra».

Comisia Europeana, alaturi de statele Uniunii Europene, au avertizat asupra riscurilor aplicarii de tatuaje temporare cu henna neagra si despre dificultatea de a controla circuitele de distribuire a produselor si locurile in care se aplica tatuajele.

Tatuajele cu «henna neagra» se practica in Romania, ca si in Europa, mai ales in timpul verii. Artistii care le practica migreaza de la un eveniment in aer liber la altul, in special in zonele frecventate de turisti. Tatuajele temporare cu henna neagra sunt cel mai frecvent oferite turistilor, adolescentilor, tinerilor, celor in vacanta pe plaje, in statiuni sau la targuri si sunt foarte populare, deoarece culoarea neagra place mai mult decat nuanta naturala a plantei henna.

Deoarece reactia alergica sub forma de pustule apare dupa 3 la 12 zile de la aplicare, majoritatea turistilor pleaca si nu revin in locul respectiv pentru a demonstra efectele negative produse de artisti. Exista astfel situatii in care artistii continua sa afecteze alti oameni, neconstientizand efectele grave pe care le provoaca.

Avand in vedere sezonalitatea fenomenului, Ministerul Sanatatii din Romania continua alaturi de de alte state europene aceasta campanie si trage un semnal de alarma asupra riscurilor la care se supun cei care utilizeaza tatuajele temporare cu henna neagra.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor