Stoltenberg presează membrii NATO să trimită Ucrainei sisteme de apărare antiaeriană

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO
Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO (nato.int)
Redacţia
20.04.2024

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a făcut vineri presiuni asupra ţărilor membre ale alianţei militare pentru a oferi mai multe sisteme de rachete Patriot Ucrainei, în timp ce preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a repetat apelurile aproape zilnice ale Kievului pentru mai multe echipamente occidentale de apărare aeriană, potrivit AP.

"NATO a cartografiat capacităţile existente în cadrul alianţei şi există sisteme care pot fi puse la dispoziţia Ucrainei", a declarat Stoltenberg reporterilor după o reuniune online a miniştrilor apărării din cele 32 de ţări membre ale alianţei, la care a participat şi Zelenski.

Forţa aeriană a Rusiei este mult mai puternică decât cea a Ucrainei, dar sistemele sofisticate de rachete furnizate de partenerii occidentali ai Kievului reprezintă o ameninţare majoră pentru aviaţia rusă, în timp ce forţele Kremlinului avansează încet de-a lungul liniei de front de aproximativ 1.000 de kilometri.

Kievul vrea să obţină cel puţin şapte baterii Patriot. Stoltenberg a refuzat să spună ce naţiuni NATO au sisteme de apărare aeriană sau câte ar putea fi disponibile, spunând că acestea sunt informaţii clasificate, dar a insistat că se aşteaptă ca ţările să facă în curând noi anunţuri de sprijin, nu doar cu privire la sistemele Patriot.

"Aliaţii trebuie să sape adânc în stocurile lor şi să accelereze livrarea de rachete, artilerie şi muniţie. Ucraina foloseşte armele pe care i le furnizăm pentru a distruge capacităţile de luptă ale Rusiei. Acest lucru ne face pe toţi mai siguri", a declarat el.

"Sprijinul acordat Ucrainei nu este caritate. Este o investiţie în propria noastră securitate", a adăugat Stoltenberg.

Fabricarea bateriilor de rachete Patriot poate dura doi ani, astfel încât ţările care le deţin pot fi reticente, din motive de securitate, să se lase expuse. Germania avea un total de 12, dar furnizează trei Ucrainei. Polonia, care se învecinează cu Ucraina, are doar două şi are nevoie de ele pentru propria apărare.

Grecia, Olanda, România şi Spania deţin, de asemenea, sisteme Patriot. Un avantaj major al furnizării sistemelor fabricate în SUA, în afară de eficienţa lor, este că trupele ucrainene sunt deja antrenate în utilizarea lor.

NATO ţine evidenţa stocurilor de arme deţinute de cele 32 de ţări membre pentru a se asigura că acestea sunt capabile să execute planurile de apărare ale organizaţiei în caz de nevoie.

Dar Stoltenberg a declarat că, dacă o coborâre sub liniile directoare este "singura modalitate prin care aliaţii NATO sunt capabili să furnizeze Ucrainei armele de care are nevoie pentru a se apăra, atunci este un risc pe care trebuie să ni-l asumăm".

Dincolo de furnizarea de noi baterii Patriot, Stoltenberg a spus că este de asemenea important ca aliaţii să se asigure că bateriile pe care le trimit sunt bine întreţinute, au piese de schimb şi o mulţime de rachete interceptoare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor