Sesizările USR scot la iveală jaful din sistemul de sănătate

Emanuel Ungureanu
Emanuel Ungureanu (Facebook)

O sesizare depusă la DIICOT de parlamentarul USR Emanuel Ungureanu a scos la iveală jaful de la Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal, iar miercuri, chirurgul Mihai Lucan, fostul manager al Institutului, a fost reţinut de procurori pentru delapidare, se arată într-un comunicat de presă remis de Uniunea Salvaţi România.

"Am intrat în politică pentru a duce mai departe lupta cu găştile care patronează universităţile de medicină din România şi sugrumă sistemul medical. Am folosit şi voi folosi în continuare toate mijloacele parlamentare pe care le am la dispoziţie pentru a sesiza abuzuri şi pentru a proteja drepturile pacienţilor. Cel mai important drept este accesul la servicii medicale de calitate", a declarat Emanuel Ungureanu.

Deputatul USR de Cluj a trimis în luna martie o interpelare la adresa ministrului Sănătăţii pentru a semnala situaţia dezastruoasă a Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal şi pentru a-i cere lui Florian Bodog să găsească soluţiile legale pentru a salva Institutul din Cluj de la faliment.

În răspunsul la interpelare, Ministerul Sănătăţii i-a transmis deputatului Emanuel Ungureanu că a avut loc un control la Institut în urmă cu şase luni, iar rezultatele arată că echipa de management a acestei instituţii medicale nu a utilizat eficient bugetul alocat, iar activitatea de transplant pancreatic s-a desfăşurat nelegal.

În aceste condiţii, potrivit USR, deputatul a depus o sesizare oficială la DIICOT în care devoala practica din ultimii zece ani la nivelul Institutului din Cluj prin care pacienţii cu diferite afecţiuni urologice, care se adresau cu bilet de trimitere acestei instituţii de stat, erau direcţionaţi de către profesorul Lucan către clinica privată Lukmed. Această clinică este deţinută de familia Lucan şi administrată de fiul profesorului Lucan, Ciprian Lucan, care era şi angajat al Institutului din Cluj.

Parlamentarul USR a aflat că medicul Lucan ar fi avut complici la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi Ministerul Sănătăţii şi a mai depus o nouă sesizare la DIICOT cu privire la posibile fapte de abuz în serviciu sau luare de mită ale funcţionarilor din cele două instituţii care au efectuat un control la Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal din Cluj. Cercetările sunt în curs în cazul acestei sesizări.

Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal din Cluj este în pragul falimentului din cauza unei datorii de 2,2 milioane de lei, acumulate în cea mai mare parte în perioada în care la conducerea acestei instituţii se afla profesorul Mihai Lucan. Situaţia a devenit dramatică după ce au fost blocate conturile instituţiei din care se plăteau salariile angajaţilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne