Serbia vrea să cumpere noi arme ruseşti după vizita lui Vucic la Moscova

Ministrul sârb al apărării, Aleksandar Vulin.
Ministrul sârb al apărării, Aleksandar Vulin. (Captură Imagine)

Serbia se află în negocieri cu Rusia pentru a cumpăra elicoptere militare, în cadrul strategiei de achiziţionare de noi arme ruseşti, ceea ce ar putea amplifica tensiunile în Balcani.

Ministrul Apărării, Aleksandar Vulin, a declarat joi televiziunii sârbe de stat că s-a convenit în ceea ce priveşte o “cooperare militară de nivel înalt” între cele două ţări în timpul vizitei efectuate în această săptămână de preşedintele sârb Aleksandar Vucic la Moscova, unde s-a întâlnit cu omologul său rus Vladimir Putin.

Vulin a afirmat că Serbia doreşte să cumpere şase elicoptere MI-17 şi să construiască o bază pentru elicopterele ruseşti, o acţiune ce ar oferi personalului militar rus o prezenţă în această ţară.

Oficiali sârbi au declarat că Rusia şi Serbia duc tratative pentru achiziţionarea de sisteme de rachete Buk-M1 şi Buk-M2 şi livrarea altor şase avioane de luptă Mig-29 şi, posibil, a unor sisteme de apărare antiaeriană S-300 din Belarus.

În plus, Vulin a precizat că legăturile strânse cu Rusia, în plan militar şi de altă natură, au “schimbat şi întărit în mod semnificativ” poziţia Serbiei pe plan internaţional.

În luna octombrie, Rusia a oferit forţei aeriene sârbe şase modele mai vechi ale avionului de luptă Mig-29 şi, de asemenea, Moscova a promis că va dona Serbiei 30 de tancuri de luptă folosite şi 30 de vehicule blindate.

Pe când statul învecinat Muntenegru a devenit cel mai nou membru al NATO, iar alte naţiuni balcanice aspiră să adere la alianţă, achiziţiile militare ale Serbiei plasează ţara în dezacord cu statele învecinate, inclusiv Croaţia, Bosnia şi Kosovo.

Serbia, ca şi alte naţiuni din vestul Balcanilor, a urmărit să se alăture Uniunii Europene însă, din cauza presiunii Moscovei, Belgradul a renunţat şi a păstrat ceea ce numeşte a fi o “neutralitate militară”.

Serbia este membră a programului Parteneriat pentru Pace din cadrul NATO şi a participat la exerciţii militare desfăşurate atât de armata rusă cât şi de alianţa militară vestică.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe