Semnal de alarmă: "Scad salariile în sistemul de sănătate, dovada proastei guvernări a PSD-ALDE"

Degeaba te lauzi cu un program de guvernare în interesul românilor, dacă după ce ai trâmbiţat despre mărirea pensiilor şi salariilor de când eşti la guvernare, realitatea de astăzi demonstrează că de fapt multor angajaţi li se micşorează veniturile chiar şi cu 50%, a acuzat deputatul Mara Calista.
Mara Calista
Mara Calista (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
17.01.2018

Bâlbâiala guvernanţilor privind salarizarea personalului din sistemul public, pe o lege a salarizării unitare menite să elimine inechităţile, nu numai că nu şi-a atins scopul principal, dar mai mult, a creat haos şi discriminare în rândul mai multor categorii de angajaţi, a atras atenţia, în cadrul unui comunicat de presă, deputatul PNL Mara Calista.

Liberala a subliniat că, din păcate, atunci când nu ai capacitatea profesională la nivel de minister sau nu faci distincţia între agenda politică şi agenda reală a cetăţeanului care ţi-a încredinţat votul, numeroase decizii vor fi împotriva cetăţenilor pe care pretinzi că îi reprezinţi.

Concret

"Încercând să-şi acopere greşelile din legea cu care s-a lăudat aproape un an, Guvernul PSD –ALDE a emis în luna decembrie, pe final de an 2017, două acte normative care se contrazic. Este vorba despre OUG 91/ 06.12.2017 şi HG 917/18.12.2017. Ambele vizează modificări aduse Legii 153/2017 şi afectează, din păcate, în mod direct personalul administrativ şi medical din sistemul de sănătate.

Printre cei direct lezaţi de incompetenţa în care se scaldă Ministerul Muncii se află şi personalul administrativ de la Spitalul TBC din Roşiorii de Vede, care începând din această lună au salariile reduse la jumătate prin eliminarea singurului spor de care beneficiază. Acest lucru este cauzat de faptul că iniţiatorii legii au decis, dintr-un condei ministerial, fără o înţelegere reală şi realistă a sistemului, că funcţionarii, electricienii, instalatorii şi alţii din sectorul administrativ nu sunt expuşi pericolului de a se îmbolnăvi de TBC, dacă lucrează într-un spital unde se tratează bolnavii de tuberculoză."

În plus

"Nici personalul medical nu o duce mai bine, doar că a primit o derogare până în martie de la aplicarea noii grile de salarizare care le reduce şi lor, în mod considerabil, sporul specific activităţii într-un spital cu specific TBC. Nici după luna martie nu se ştie exact care va fi nivelul sporului de care beneficiază personalul medical din spitalele TBC, pentru că încă nu a fost emis regulamentul care prevede modalităţile de determinare a pericolului la care sunt expuse cadrele medicale şi încadrarea în limitele noilor cote procentuale stabilite între 45-85%. Luând în considerare instabilitatea politică, asemenea măsuri urgente sunt lăsate într-un sertar la categoria „şi altele”.

Iar lista poate continua: spre exemplu, prăpastia între “vârfurile” numite politic în funcţii şi funcţionarii de sub aceştia, ce, de regulă, duc tot greul în spate se va adânci. Cu alte cuvinte, şi Administraţia Prezidenţială, şi Secretariatul General al Guvernului, şi funcţionarii parlamentari vor avea scăderi majore de salarii (unele situate chiar între 800 şi 1200 de lei), în condiţiile în care traiul în sine s-a apreciat puternic în ultimele 60 de zile."

În concluzie

"Degeaba te lauzi cu un program de guvernare în interesul românilor, dacă după ce ai trâmbiţat despre mărirea pensiilor şi salariilor de când eşti la guvernare, realitatea de astăzi demonstrează că de fapt multor angajaţi li se micşorează veniturile chiar şi cu 50%. Oamenii trăiesc din ce în ce mai prost, preţurile sunt din ce în ce mai mari, atât la alimente cât şi la utilităţi. Doamnă ministru al muncii, cea care veţi mai fi – vă provoc: lăsaţi birourile şi coborâţi în stradă ca să realizaţi cum merge, de fapt economia ţării, care este situaţia oamenilor de rând şi unde ne aflăm în 12 luni de la alegerile parlamentare."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor