Şeful Poliţiei de la Chişinău: Ilan Şor, acceptat la Moscova fără a mai fi supus documentărilor pe cauza penală din 2019. Nu a mai revenit în Israel

Ilan Şor
Ilan Şor (facebook.com/Ilan Şor)

Oligarhul fugar Ilan Şor - recunoscut culpabil şi condamnat definitiv la 15 ani de închisoare în penitenciar de tip închis, cu privarea de dreptul de a ocupa funcţii în sistemul bancar pe un termen de 5 ani, în dosarul „Frauda bancară” supranumit şi „Furtul miliardului” - a intrat ultima oară în Federaţia Rusă la 25 februarie curent, şi nu s-a mai întors în Tel-Aviv, Israel, a precizat şeful Inspectoratului General al Poliţiei de la Chişinău, Viorel Cernăuţeanu.

În opinia şefului IGP, Ilan Şor s-ar fi mutat la Moscova „pentru a primi mai uşor tacticile şi indicaţiile care sunt pe compartimentul legat de Republica Moldova. Era foarte dificil să comunice prin video conferinţe la o anumită etapă. Ulterior cred că a apărut o problemă cu aceste zboruri frecvente şi schimbări de tactici şi s-a decis să stea acolo, fiind mai comod şi mai sigur pentru comunicare”.

În acest context, Cernăuţeanu a ţinut să amintească despre cauza penală deţinută de Federaţia Rusă în 2019, pe numele lui Şor, dar care cumva a dispărut, iar fostul deputat în Parlamentul de la Chişinău a redevenit persoană admisibilă la Moscova fără a fi supus documentărilor pe acea cauză.

„Ne dăm foarte bine seama care sunt toate acţiunile şi circumstanţele care stau la baza acesteia. Dacă ruşii ar fi cooperanţi, să ne dea toată informaţia şi dacă ar respecta cadrul normativ ca să-l extrădeze după cum prevăd acordurile şi tratatele internaţionale şi în mod special convenţia Interpol, ar fi trebuit să-l reţină şi extrădeze până la acest moment”, a declarat Viorel Cernăuţeanu în cadrul emisiunii „Cutia Neagră Plus” de la TV8.

Şeful Poliţiei de la Chişinău a mai menţionat că moldovenii simpli sunt extrădaţi, însă „în cazul celui care este la moment la Moscova, vorbim aici în speţă de Ilan Şor, cumva acest lucru a luat o altă viziune şi alţi parametri şi chiar şi răspunsurile pe care ni le oferă sunt evazive şi negândite”.

Cernăuţeanu a menţionat că autorităţile de la Chişinău s-au adresat biroului Interpol de la Moscova de câteva ori până în prezent, chiar de la prima intrare a lui Ilan Şor în Rusia atunci când acesta s-a lăudat singur pe reţelele de socializare.

Ulterior, Federaţia Rusă a recunoscut că Ilan Şor se află la Moscova, însă „a făcut trimitere la articolul 3 din Convenţia Interpol, insinuând că ar fi o chestie de politică în raport cu oligarhul fugar, ceea ce este absurd, a specificat Viorel Cernăuţeanu.

Finanţarea ilegală a grupărilor criminale

În ceea ce priveşte finanţarea acţiunilor organizate şi desfăşurate de oamenii lui Şor în Republica Moldova, şeful IGP a menţionat că în unele cazuri este vorba doar de bănuială, însă în altele, există dovezi că „banii vin din Federaţia Rusă, de la anumiţi cetăţeni ruşi, sau cumva există legătura cu Rusia în tot acest compartiment”.

„Cu părere de rău, este o schemă atât de largă. Există diferite forme de alimentare, dar banii nu sunt de pe intern, banii vin din afară. Vin în diferite forme, în sume destul de măricele în unele cazuri, nu există o finanţare internă cu un astfel de potenţial de aprovizionare. Vin fie prin persoane interpuse, fie există o legătură directă cauzală cu persoanele interpuse grupărilor criminale de la Moscova şi asociaţilor care acum vedem că tot mai des şi mai des se întâlnesc la Moscova.

Sumele sunt foarte mari. Eu cred că cheltuielile sunt lunar în jur de un milion de euro. Putem spune că aceşti bani ajung ilegal în Moldova, atât timp cât nu sunt declaraţi. Dar mai sunt şi cei care intră în ţară cu 5 mii, sau 6 mii euro, încă trebuie să demonstrăm că sunt bani în interesul grupării criminale (suma limită - 10 mii euro, n.r.). Dacă cetăţeanul spune că deţine la el 7 mii euro, atunci forma este una legală, dar scopul folosirii acestor bani - finanţarea unei grupări criminale, este unul ilegal”, a explicat Cernăuţeanu.

În context, şeful Poliţiei de la Chişinău a amintit despre călătoria la Soci, la Festivalul Mondial al Tineretului, a başcanei Găgăuziei, Eugenia Guţul. Aceasta a punctat că toţi tinerii din Moldova, care au mers acolo, la întoarcere deţineau cardul MIR (Mir este un sistem de plată din Rusia, funcţionează în prezent în Osetia de Sud, Turcia şi, posibil, Venezuela, n.r.), despre care reprezentanta başcanatului a comunicat a doua zi în cadrul unui briefing de presă că acele carduri erau pentru pensionari şi urmau să le fie transferaţi bani.

Pe lângă Şor şi oamenii lui din R. Moldova, Cernăuţeanu a specificat că în toată această schemă cu finanţarea ilegală a partidelor politice, sunt implicaţi şi foşti angajaţi ai structurilor de forţă de la Chişinău.

„Avem bănuiala că există şi alte persoane care au fost în structurile de forţă, vorbim inclusiv şi de MAI, şi alte servicii specializate. Cu regret avem bănuieli în continuare că sunt implicaţi în aceste scheme. Dacă e să fiu sincer, în anumite circumstanţe avem nu doar bănuiala, dar cumva şi anumite elemente probatorii că anumiţi oameni cu funcţii sunt implicaţi, dar nu pot să dau detalii, fiindcă sunt acţiuni care se investighează, dar cu regret constatăm că există şi colegi de-ai noştri de pe interior, nu doar de la MAI”, a punctat şeful IGP.

Destabilizarea Republicii Moldova

În ceea ce ţine de acţiunile de destabilizare a Republicii Moldova, Cernăuţeanu a precizat că acestea se pregătesc în afara ţării, având ca punct de pornire UTA Găgăuzia. Recent, başcana regiunii găgăuze a apărut într-o poză dând mâna cu liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, menţionând că i-a cerut ajutorul, iar preşedintele rus i-ar fi promis că va proteja regiunea.

„Specifică acea poză. Din câte ştim, Putin nu admitea miniştrii săi la şedinţă în oficiu mai aproape de 20 metri de el, dar aici pe un coridor s-au întâlnit întâmplător şi au dat mâna. Ei bine, este doar o poză. Şi au comunicat în hol?”, a comentat Viorel Cernăuţeanu.
Potrivit acestuia, atunci când se discută despre procesele de destabilizare a ţării, nu se iau în calcul doar protestele, care s-au desfăşurat şi anterior pe teritoriul Republicii Moldova, făcând referire la acele aşa-numite acţiuni de protest organizate de fostul partid Şor, împotriva guvernării şi a preşedintei Maia Sandu.

„Nu vorbim doar despre proteste. Ele vor fi camuflate sub paravanul unor proteste, cum am mai avut şi anterior. Nu vorbim doar despre 10, 20 sau 100 de persoane care se vor afla în mulţime. Informaţia pe care o deţinem, cumva, este ţinută sub control de toate instituţiile specializate pe domeniu.

Sunt o serie de acţiuni care se petrec în afara Republicii Moldova, în contextul respectiv. Scopul de pornire a acestor destabilizări este într-adevăr, pe teritoriul Republicii Moldova, iar punctul de pornire va fi din UTA Găgăuzia. Cumva de acolo se intenţionează să fie pornirea acţiunilor care să genereze destabilizare şi în celelalte regiuni”, a conchis Viorel Cernăuţeanu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe