Rusia activează noi sisteme S-400 în Crimeea la începutul lui 2018

Sistemul rusesc de apărare antirachetă S-400
Sistemul rusesc de apărare antirachetă S-400 (Getty Images)

Două batalioane susţinute de sistemul de apărare antirachetă S-400 Triumf vor fi operaţionale în peninsula ucraineană Crimeea la începutul anului următor, a declarat Ministerul rus al Apărării.

Batalioanele au ajuns deja în peninsulă şi şi-au ocupat poziţiile, a declarat vineri mass mediei general-locotenentul Viktor Sevostianov. Echipajele se pregătesc acum, a precizat el, adăugat că vor opera în “primele zile ale noului an”.

Apărarea aeriană a regiunii “s-a dezvoltat destul de bine”, a afirmat Sevostianov. Acestea nu sunt primele sisteme S-400 amplasate în Crimeea, a adăugat el.

În ultimii cinci ani, 16 regimente de arme ghidate au fost echipate cu sistemul S-400 Triumf, a afirmat vineri ministrul Apărării, Serghei Şoigu. Tot vineri, oficiali din Estul Îndepărtat al Rusiei au declarat că anumite contingente cu aceste sisteme au fost desfăşurate în regiunea Primorie. Sistemele S-400 au înlocuit sistemele S-300, care şi-au dovedit valoarea ca sisteme de apărare aeriană de încredere, conform armatei ruse.

Sistemul antiaerian S-400 Triumf a devenit operaţional în anul 2007, având capacitatea de a doborî avioane de luptă, rachete balistice şi de croazieră, precum şi obiecte militare terestre. Totodată, în acest an, au fost introduse noi rachete care pot distruge ţinte în spaţiu.

Moscova a anexat ilegal peninsula ucraineană Crimeea în martie 2014 şi a alimentat separatismul în estul şi sudul Ucrainei, acesta fiind unul dintre motivele războiului izbucnit în aprilie 2014, care a ucis peste 10.000 de persoane în estul Ucrainei şi care încă este în desfăşurare, deşi cu o intensitate mai redusă.

Rusia a negat faptul că a trimis soldaţi şi arme pentru a ajuta separatiştii să lupte împotriva forţelor guvernamentale în estul Ucrainei, deşi Kievul şi NATO susţin că există dovezi incontestabile în acest sens.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe