Raport: SUA şi Rusia implicate în discuţii secrete privind lupta împotriva ISIS

Conform unui nou raport publicat de Axios, reprezentanţi ai administraţiei SUA şi ai Kremlinului s-au întâlnit recent “undeva în Orientul Mijlociu” pentru discuţii secrete care, de fapt, nu mai sunt atât de secrete.
Bombardier rusesc Su-35 aterizează la baza militara Hmeimim din provincia siriană Latakia.
Bombardier rusesc Su-35 aterizează la baza militara Hmeimim din provincia siriană Latakia. (Vasili Maximov/AFP/Getty Images)

Citând un raport al Associated Press, Axios a declarat:

Reprezentanţi seniori ai armatelor americană şi rusă s-au întâlnit într-o locaţie nedezvăluită “undeva în Orientul Mijlociu” pentru a discuta despre tensiunile legate de lupta desfăşurată în Siria împotriva grupului jihadist Statul Islamic (care este cunoscut şi sub numele de ISIS), conform AP. Colonelul de armată Ryan Dillon nu a declarat reporterilor cine a fost prezent la întâlnire sau cât a durat aceasta....

Aceasta este o potenţială încălcare a interdicţiei impuse de SUA în privinţa cooperării militare directe cu Rusia din cauza anexării de către aceasta a peninsulei ucrainene Crimeea. În plus, întâlnirea arată o dorinţă crescută pentru coordonarea eforturilor în regiune, în condiţiile în care forţele ruseşti sunt desfăşurate alături de forţele pro-Siria într-un efort de recuperare a oraşului Deir el-Zour, un oraş strategic şi semnificativ în estul Siriei, care este în prezent ocupat de ISIS. Rusia a avertizat că va răspunde dacă forţele sale vor fi atacate.

Întâlnirea ar fi implicat o discuţie legată de tipul forţelor poziţionate în preajma oraşului estic Deir al-Zour, despre care se crede că va fi ultima fortăreaţă unde ISIS va încerca să se opună celor două coaliţii separate, susţinute de SUA şi Rusia care încearcă să elimine grupul jihadist. În plus, raportul Axios mai sugerează că ar putea avea loc mai multe întâlniri de această natură.