Netanyahu promite că va opri Iranul să ridice baze militare în Siria

Într-un discurs adresat marţi la Adunarea Generală a ONU, premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că va împiedica Iranul să înfiinţeze baze militare în Siria şi a cerut să fie modificat acordul nuclear iranian.
Premierul israelian Benjamin Netanyahu.
Premierul israelian Benjamin Netanyahu. (Getty Images)

Miliţiile susţinute de Iran şi militanţi militari iranieni au luptat alături de preşedintele sirian Bashar al-Assad în războiul civil de peste 6 ani în Siria, iar liderii israelieni au acuzat recent Teheranul că ia măsuri pentru a stabili o prezenţă permanentă acolo.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că Teheranul încearcă să coboare ceea ce acesta a numit a fi o “cortină iraniană” în Orientul Mijlociu, “de la Marea Caspică până la Marea Mediterană”.

“Vom acţiona pentru a împiedica Iranul să creeze baze militare permanente în Siria pentru forţele sale aeriene, maritime şi terestre. Israelul se va apăra cu forţa deplină a armelor noastre... Cei care ne ameninţă cu anihilarea se plasează în pericol fatal”, a afirmat Netanyahu.

În privinţa acordului nuclear încheiat în 2015 între Teheran şi marile puteri, premierul israelian a declarat: “Schimbaţi-l sau anulaţi-l. Reparaţi-l sau respingeţi-l”.

Liderul israelian a atacat în special clauzele care pot permite ca restricţiile impuse asupra activităţilor nucleare ale Iranului, precum îmbogăţirea uraniului, să expire după 10 ani, în 2025, reiterând criticile lansate tot marţi de SUA.

Israelul a declarat că după expirarea restricţiilor respective în 10-15 ani, Teheranul va putea să îşi reia rapid activitatea de dezvoltare a unei arme atomice.

Netanyahu a adresat cuvinte dure la adresa liderului suprem iranian, Ayatollahul Ali Khamenei, un duşman declarat al Israelului, şi a părut să evite să îl critice pe preşedintele iranian mai moderat Hassan Rouhani.

De asemenea, premierul israelian a trasat o linie între guvernul din Teheran şi cetăţenii iranieni, adresându-se acestora în limba farsi: “Voi sunteţi prietenii noştri”.

“Într-o zi, prietenii mei iranieni, veţi scăpa de regimul malefic ce vă terorizează... Şi când va sosi în cele din urmă acea zi a eliberării, prietenia dintre popoarele noastre antice va înflori din nou cu siguranţă”, a adăugat Netanyahu.