Raed Arafat: Acţiunile prioritare din medicina de urgenţă au primit 270 milioane de lei de la buget

Raed Arafat
Raed Arafat (Lavinia Savu / Epoch Times)
Loredana Diacu
19.01.2014

În acest an s-au alocat de la buget 270 de milioane de lei pentru acţiunile prioritare din medicina de urgenţă, pe programe de terapie intensivă, infarct, traumă, accidente vasculare cerebrale şi recoltare mobilă de sânge, a declarat Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Raed Arafat sâmbătă într-o conferinţă de presă la Târgu Mureş, conform Mediafax.

Fondurile sunt destinate finanţării materialelor sanitare şi a consumabilelor necesare bolnavilor care ies de la Unităţile de Primiri Urgenţe (UPU) şi au nevoie de îngrijiri, în condiţiile în care fondurile venite de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate nu erau suficiente.

"Ideea este să venim în sprijinul spitalelor regionale, strategice, spitalelor judeţene de urgenţă, pentru continuitatea îngrijirilor pacienţilor care sunt veniţi prin Unităţile de Primiri Urgenţe, pacienţi de urgenţă, după ce se internează în spital. De multe ori s-a zis că UPU este finanţat prin bugetul de stat, după care sunt probleme de finanţare în interiorul spitalului, pe anumite tipuri de îngrijiri care costă foarte mult", a declarat Arafat.

Finanţarea va fi direcţionată spre acţiuni prioritare pe programe de terapie intensivă, infarct, traumă, accidente vasculare cerebrale şi recoltare mobilă de sânge, pentru unele sume ce vor fi alocate fiind stabilite deja, iar pentru altele urmând a se stabili.

Astfel, suma alocată acţiunilor prioritare legate de infarctul miocardic acut - program ce a început experimental în urmă cu trei ani - va creşte de la 17 la 20 de milioane de lei. În plus, se vor adăuga noi centre spitaliceşti care vor primi bani, iar din acest an se va include "o subacţiune nouă", legată de prevenirea morţii subite, pentru care se alocă cinci milioane de lei, a declarat Raed Arafat.

Declaraţiile lui Arafat au fost completate de cardiologul Dan Dobreanu de la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) din Târgu Mureş, care a explicat că un sistem de urgenţă foarte bine pus la punct are capacitatea de a resuscita un număr mare de pacienţi care ajung la UPU cu infarct miocardic acut, însă aceşti pacienţi rămân cu "un risc imens" de a repeta evenimentul.

Singura măsură pe care medicii o au la dispoziţie în prezent pentru a preveni recidiva şi moartea subită a acestui tip de pacienţi, este implantarea unui defibrilator cardiac capabil să recunoască tulburarea de ritm şi să aplice un şoc la purtător, automat, fără a fi nevoie de intervenţia echipei de urgenţă. România are deja numeroase centre, a subliniat Dobreanu, cât şi specialişti capabili să practice această procedură, însă finanţarea era deficitară. Dispozitivele fiind scumpe, în lipsa unei finanţări adecvate, medicii nu aveau posibilitatea să protejeze decât un număr foarte mic de pacienţi.

Prin intermediul acestui program, numărul de implanturi de dispozitive de acest tip ar putea creşte de trei ori faţă de situaţia actuală, a completat Dobreanu , adăugând că în România, în anul 2012, erau implantate în jur de 180 de dispozitive.

În program vor fi implicate trei centre medicale din Bucureşti şi Institutele de Boli Cardiovasculare din Târgu Mureş, Iaşi, Timişoara şi Cluj-Napoca.

Raed Arafat a a abordat şi subiectul acţiunilor prioritare pe programul legat de accidentele vasculare cerebrale (AVC), declarând că va creşte numărul centrelor care abordează problema prin tromboliză, în condiţiile în care bolnavul ajunge la spital în maximum trei ore şi jumătate de la momentul instalării AVC sau se va recurge la "o etapă intervenţională" care constituie o noutate, informează hotnews.

"Mai e o etapă, etapa intervenţională, la momentul actual nu avem multe centre care au posibilitatea să facă acest lucru. Mureşul va fi unul din centrele care fac acest lucru. Cred că va mai fi un centru în ţară sau maxim două care vor face asta [Iaşi şi eventual Bucureşti]- şi din lipsa de personal specializat, dar şi pentru că este o chestiune cu care vrem să începem ca program pilot. Dacă colegii noştri instruiesc alţi colegi în următorii doi ani, să-i avem pregătiţi, atunci se pot deschide şi alte centre, pentru radiologie intervenţională. Nu e numai pentru partea de AVC, va fi asta şi pentru partea de traumă", a spus Raed Arafat.

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Raed Arafat este prezent la Târgu Mureş la finalul acestei săptămâni cu ocazia întrunirii Comisiei Naţionale de Medicină de Urgenţă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor