Putin: Trupe ONU de menţinere a păcii ar putea fi trimise în zona de conflict din estul Ucrainei

Liderul rus şi-a exprimat dorinţa de a analiza ideea trimiterii de trupe ONU de menţinere a păcii în estul Ucrainei nu doar de-a lungul liniei de conflict care separă forţele guvernamentale ucrainene şi separatiştii susţinuţi de Rusia, ci şi în alte zone unde lucrează observatorii OSCE.
Preşedintele rus Vladimir Putin.
Preşedintele rus Vladimir Putin. (Peter Muhly/WPA Pool/Getty Images)

Kremlinul a precizat că preşedintele rus Vladimir Putin a făcut comentariile în timpul unei conversaţii telefonice pe care a avut luni cu Angela Merkel, cancelarul Germaniei.

“Vladimir Putin a elaborat iniţiativa rusă de a crea o misiune ONU cu scopul de a facilita protejarea Misiunii Speciale de Monitorizare (MSM) a OSCE”, a precizat Kremlinul, făcând referire la Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa.

“Ţinând cont de gândurile exprimate de Angela Merkel, liderul rus a arătat disponibilitate pentru actualizarea funcţiilor misiunii ONU menţionată mai devreme, funcţii care sunt prevăzute într-un proiect de rezoluţie prezentat de Rusia Consiliului de Securitate al ONU”, a mai precizat Kremlinul.

“[Proiectul] urmăreşte ca trupele ONU de menţinere a păcii să poată păzi observatorii OSCE nu doar pe linia de contact după retragerea forţelor şi armamentului ambelor tabere, dar şi în alte locaţii unde MSM îşi efectuează inspecţiile”, a adăugat Kremlinul.

Într-o declaraţie, Cancelaria germană a afirmat că Putin “a convenit să renunţe la o limitare anterioară impusă asupra desfăşurării misiunii ONU” după ce cancelarul Angela Merkel a indicat că “unele schimbări în mandat au fost necesare”.

O propunere “ciudată”

În 5 septembrie, Vladimir Putin a cerut desfăşurarea unor trupe de menţinere a păcii uşor înarmate pentru a proteja observatorii OSCE care monitorizează conflictul din estul Ucrainei. Dar, el a indicat că aceste trupe vor opera doar de-a lungul liniei de front care separă forţele guvernamentale ucrainene şi separatiştii pro-ruşi.

Totuşi, Kievul a declarat că misiunea ONU ar trebui să patruleze întreaga zonă de conflict, inclusiv graniţa dintre Rusia şi regiunile est-ucrainene deţinute de separatişti, Doneţk şi Lugansk. De altfel, Kievul susţine că acea zonă de graniţă este folosită pentru a livra arme şi personal militar din Rusia în Ucraina. De asemenea, Ucraina a respins o cerere a Moscovei că orice desfăşurare de trupe ONU trebuie să fie acceptată de forţele separatiste.

“Scopul [misiunii] nu ar trebui să fie menţinerea ocupaţiei ruseşti şi legalizarea prezenţei militare ruseşti, ci o pace durabilă”, a declarat preşedintele ucrainean Petro Poroşenko în 7 septembrie.

Poroşenko a declarat că propunerea lui Putin este “ciudată”, dar a adăugat că Ucraina este pregătită să discute orice propunere la ONU.

Conflictul izbucnit în aprilie 2014 între separatiştii pro-ruşi şi forţele guvernamentale ucrainene în estul Ucrainei a provocat până acum moartea a peste 10.000 de persoane. În martie 2014, Rusia a anexat ilegal peninsula ucraineană Crimeea.

Războiul din estul Ucrainei a persistat în ciuda unui acord de încetare a focului semnat de Franţa, Germania, Rusia şi Ucraina şi separatişti în februarie 2015.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe