Rusia cere Statelor Unite “să nu mai distrugă” relaţiile bilaterale

Moscova a declarat că adjunctul ministrului rus de Externe, Serghei Riabkov, s-a întâlnit cu subsecretarul american de stat Thomas Shannon în capitala finlandeză, Helsinki, pentru a discuta despre relaţia tensionată dintre SUA şi Rusia.
Serghei Riabkov, adjunctul ministrului rus de externe.
Serghei Riabkov, adjunctul ministrului rus de externe. (Getty Images)

Ministerul rus de Externe a precizat într-o declaraţie publicată luni că discuţiile dintre Riabkov şi Shannon s-au concentrat pe “închiderea forţată” a Consulatului rus din San Francisco şi “confiscarea ilegală” a două anexe pentru activităţi comerciale în New York şi Washington.

“Am cerut să înceteze distrugerea relaţiilor ruso-americane şi subminarea dreptului internaţional, care atrag după sine consecinţe grave, şi să se găsească soluţii pentru rezolvarea problemelor care se amplifică nu din vina noastră”, se adăugă în declaraţie.

SUA nu a comentat imediat în ceea ce priveşte întâlnirea din Helsinki sau declaraţia ruşilor, dar anumiţi oficiali americani au susţinut că ţara lor nu a luat nicio măsură diplomatică sau de aplicare a legii greşită atunci când a cerut Rusiei să elibereze cele trei locaţii diplomatice până la data de 2 septembrie.

Departamentul de Stat al SUA a făcut solicitarea după ce Moscova a ordonat Washingtonului să reducă personalul său diplomatic din Rusia la 455 de persoane până la data de 1 septembrie. Preşedintele rus Vladimir Putin a justificat acea măsură, susţinând ca a fost un răspuns la noile sancţiuni anti-Rusia adoptate de SUA vizând agresiunea rusă din estul Ucrainei şi pentru presupusul amestec al ruşilor în alegerile prezidenţiale americane din 2016.

În timpul întâlnirii cu Shannon, Riabkov a atras de asemenea atenţia asupra a ceea ce Ministerul rus de Externe a numit a fi “alte acţiuni inacceptabile” ale Washingtonului, inclusiv “creşterea numărului de arestări ale cetăţenilor ruşi efectuate de agenţiile americane de informaţii în alte ţări”.

SUA a impus pentru prima dată sancţiuni împotriva Rusia după ce aceasta a anexat ilegal peninsula ucraineană Crimeea în martie 2014 şi a decis să susţină forţele separatiste într-un conflict izbucnit în aprilie 2014 în estul Ucrainei, care a provocat până acum moartea a peste 10.000 de persoane.

Relaţiile dintre Moscova şi Washington s-au deteriorat şi mai mult după ce Rusia a fost acuzată că ar fi interferat cu alegerile prezidenţiale din SUA de anul trecut, deşi nu există dovezi incontestabile în acest sens. Kremlinul a negat implicarea în alegeri.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe