Promo-LEX: Sistemul mixt nu poate fi aplicat mai devreme de parlamentarele din 2022

Asociaţia Promo-LEX constată că alegerile din 2018 nu pot avea loc în baza sistemului electoral mix, evidenţiind un şir de deficienţe, în special la trasarea hotarelor circumscripţiilor electorale.
Ştampilă pentru alegeri
Ştampilă pentru alegeri (moldova.org)

Sistemul electoral mixt ar trebui aplicat nu mai devreme de alegerile din 2022, şi doar după înlăturarea deficienţelor, menţionează Asociaţia Promo-LEX. Printre deficienţele observate de Promo-LEX se numără formarea circumscripţiilor, oportunitatea utilizării resurselor administrative pentru alegeri, delegarea candidaţilor pentru constituirea consiliilor electorale de circumscripţie şi competenţa teritorială de soluţionare a litigiilor electorale pe teritoriul circumscripţiilor uninominale.

Printre problemele semnalate anterior de către Promo-LEX privind trasarea circumscripţiilor electorale se numărau Hotărârea de Guvern votată fără soluţionarea sesizării depuse la Curtea Constituţională, problema votării de către studenţi, precum şi modul pripit de adoptare a acestei legi.

Noua analiză publicată de Promo-LEX vizează efectele care pot apărea în legătură cu implementarea sistemului electoral mixt, în special în cadrul circumscripţiilor uninominale, în varianta în care au fost trasate hotarele acestora de către Comisia Specială constituită în acest sens. Astfel, pentru depăşirea problemelor cu privire la implementarea sistemului mixt de alegere a deputaţilor în Parlament, Promo-LEX prezintă o serie de deficienţe dar şi recomandări Parlamentului.

„Şirul de probleme cu privire la schimbarea sistemului este prea mare ca alegerile parlamentare din 2018 să aibă loc în baza acestuia. Astfel, Asociaţia Promo-LEX recomandă Parlamentului să modifice Legea nr. 154/2017, astfel încât implementarea sistemului mixt să aibă loc cel devreme la alegerile parlamentare din 2022, şi doar după ce vor fi înlăturate lacunele, iar cetăţenii vor fi mai bine informaţi despre această schimbare”, se arată într-un comunicat Promo-LEX.

Autorii analizei au mai observat că în prezent între 15 şi 30 circumscripţii sunt constituite cu abatere de la marja de 10% stabilită de lege, potrivit căreia numărul alegătorilor dintr-o circumscripţie este cuprins între 55.000-60.000, iar devierea numărului de alegători între circumscripţiile electorale uninominale nu trebuie să depăşească 10%.

Cât priveşte oportunitatea politică de folosire a resurselor administrative în campania electorală, experţii Promo-LEX constată din nou că nu este destul de clar reglementată de lege. Astfel că anumiţi primari şi consilieri raionali cu apartenenţă la anumite partide parlamentare, ar putea să-şi exprime susţinerea pentru unii candidaţi specifici la fotoliul de deputat.

Multe alte detalii pot fi consultate în analiză.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe