Preţurile la cacao ating un nou record, în timp ce discuţiile din Ghana sugerează întârzieri în livrarea boabelor de cacao

Un băiat culege boabe dintr-un arbore de cacao pe o plantaţie de cacao din Divo, Coasta de Fildeş.
Un băiat culege boabe dintr-un arbore de cacao pe o plantaţie de cacao din Divo, Coasta de Fildeş. (SIA KAMBOU / AFP / Getty Images)

Contractele futures la cacao au urcat joi dimineaţă la un nivel record la New York, în timp ce comercianţii s-au confruntat cu noi probleme de aprovizionare în Ghana, al doilea mare producător de cacao din lume, potrivit Zero Hedge.

Bloomberg relatează că Ghana Cocoa Board, autoritatea de reglementare, discută cu marii comercianţi de mărfuri despre amânarea livrării a 150.000 - 250.000 de tone de cacao până în următorul sezon de creştere, din cauza scăderii stocurilor de boabe de cacao. Comercianţii cer reduceri masive pentru posibila întârziere.

Discuţiile despre o amânare au fost suficiente pentru a împinge contractele futures de cacao de la New York la un nou record intraday de 10.771 USD pe tonă în jurul orei 05:10 ET. Preţurile au depăşit pragul de 10 mii de dolari, în condiţiile în care lumea se confruntă cu un nou an de deficit de aprovizionare.

Cu toate acestea, pe măsură ce preţurile cresc, "lichiditatea de pe pieţele de cacao se evaporă rapid".

"Lichiditatea în pieţele de cacao se evaporă rapid. Numărul contractelor în desfăşurare (interes deschis) în New York şi Londra combinate a scăzut cu 40% de la mijlocul lunii ianuarie. Interesul deschis în NY este la un minim de 12 ani", afirmă Javier Blas de la Bloomberg.

Recoltele de cacao au ajuns la un deficit pentru al treilea an din cauza recoltelor slabe din Ghana, Coasta de Fildeş, Camerun şi Nigeria, ţări din Africa de Vest. Potrivit sursei citate, "între octombrie şi februarie, livrările de cacao din Coasta de Fildeş au fost cu 32% mai mici decât în aceeaşi perioadă a anului precedent". Deficitul a pus presiune asupra comercianţilor, procesatorilor şi producătorilor de ciocolată pentru a-şi asigura aprovizionarea.

Un nou raport Hightower a declarat că "oferta pe termen scurt din Africa de Vest rămâne foarte limitată la începutul recoltei de la mijlocul anului, iar acest lucru a oferit un sprijin de bază pentru piaţa de cacao".

Totuşi, miercuri, Barry Callebaut AG, furnizor al unora dintre cele mai mari companii producătoare de dulciuri, a declarat investitorilor că este "bine acoperită" cu rezerve de cacao.

Cu toate acestea, Kemofina AG, un furnizor elveţian de cacao, a fost dat în judecată de către brokerul de mărfuri din SUA R.J. O'Brien & Associates LLC, susţinând că societatea nu a reuşit să furnizeze suficiente garanţii pentru a acoperi pierderile din pariurile pe scădere.

Potrivit unei plângeri depuse miercuri la tribunalul federal din Chicago, R.J. O'Brien a lichidat pariurile bearish ale firmei elveţiene pe piaţa de cacao. Închiderea poziţiei a lăsat Kemofina cu un debit de 2,89 milioane de dolari, iar brokerul susţine că firma elveţiană refuză să o plătească.

Săptămâna trecută, Bloomberg a afirmat că traderul de petrol Pierre Andurand a prognozat că preţurile futures la cacao "ar putea depăşi 20.000 USD în cursul acestui an".

Vestea proastă pentru consumatori este că, pentru producătorii de ciocolată din SUA, costurile sunt hiperinflaţia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Economie