Preţul petrolul a crescut datorită cererii puternice din SUA. Toţi ochii, pe politica Rezervei Federale

(Getty Images)

Preţul petrolului a crescut miercuri, pe fondul aşteptărilor privind cererea globală puternică, inclusiv în Statele Unite, principalul consumator mondial, în timp ce inflaţia americană, oarecum rigidă, nu a modificat semnificativ estimările că Fed (Rezerva Federală a SUA) ar putea începe să reducă ratele în curând, transmite Reuters.

Contractele futures Brent pentru luna mai au crescut cu 28 de cenţi, sau 0,3%, până la 82,20 dolari pe baril la ora 0730 GMT. Contractul pentru aprilie al ţiţeiului american West Texas Intermediate a câştigat 28 de cenţi, sau 0,4%, la 77,84 dolari.

Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol şi-a menţinut previziunile privind o creştere puternică a cererii de petrol la nivel global de 2,25 milioane de barili pe zi (bpd) în 2024 şi de 1,85 milioane de bpd în 2025 şi şi-a majorat prognoza de creştere economică pentru acest an.

Un alt indiciu al cererii robuste ar fi că stocurile de ţiţei şi de combustibil din SUA au scăzut săptămâna trecută, potrivit unor surse din piaţă care citează cifrele Institutului American Petroleum.

Analiştii continuă să creadă că Rezerva Federală ar putea începe să reducă ratele în vară, în ciuda faptului că preţurile de consum din SUA au crescut puternic în februarie, din cauza costurilor mai mari pentru benzină şi locuinţe, ceea ce sugerează o anumită persistenţă a inflaţiei. Ratele mai mici susţin cererea de petrol.

"Mediul de risc a rămas în mare parte neclintit, bazându-se pe convingerea fermă că actuala cotaţie de piaţă pentru o reducere a ratelor abia în iunie îşi va face treaba", a declarat Yeap Jun Rong, strateg de piaţă la IG.

Scăderea neaşteptată a stocurilor de ţiţei din SUA şi previziunile puternice de creştere ale OPEC au susţinut, de asemenea, preţurile, a spus Yeap.

Într-o notă adresată clienţilor, analiştii de la Capital Economics au declarat că încă prognozează că Fed va începe să atenueze politica de relaxare "în jurul lunii iunie".

Preţul petrolului a fost sub presiune în sesiunea precedentă, după ce Administraţia americană pentru Informaţii în domeniul Energiei a majorat prognoza privind producţia internă de petrol, dar scăderile au fost limitate pe fondul aşteptărilor că reducerile de producţie OPEC vor încetini în continuare creşterea globală a petrolului şi pe fondul valului recent de atacuri cu drone asupra Rusiei, inclusiv asupra rafinăriilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Economie