Preşedintele Bashar al-Assad confirmă: Siria are uneori dialog direct cu Washingtonul

Preşedintele sirian Bashar al-Assad.
Preşedintele sirian Bashar al-Assad. (Getty Images)
Redacţia
24.04.2024

Preşedintele sirian Bashar al-Assad i-a spus ministrului de Externe al republicii Abhazia din Caucazul de Sud, în cadrul unui interviu publicat la 21 aprilie, că Damascul poartă dialog cu Washingtonul "din când în când", potrivit The Cradle.

Răspunzând la o întrebare a ministrului abhazian de Externe, Inal Ardzinba, cu privire la faptul dacă a existat o oportunitate pentru Siria de a "restabili dialogul cu Occidentul colectiv", Assad a declarat:

"În prezent, America ocupă ilegal o parte din teritoriul nostru, finanţează terorismul şi sprijină Israelul, care, de asemenea, ne ocupă teritoriul. Dar ne întâlnim cu ei din când în când, deşi aceste întâlniri nu ne conduc la nimic".

Preşedintele sirian a adăugat că "totul se va schimba".

În cadrul eforturilor de schimbare a regimului de la Damasc în 2011, Washingtonul, împreună cu Turcia, statele din Golf şi alte câteva ţări, au sponsorizat grupuri extremiste cu scopul de a răsturna guvernul sirian.

Cu ajutorul Rusiei, al Iranului şi al Hezbollahului din Liban, Damascul a recâştigat controlul asupra unor mari porţiuni din Siria, care se aflau sub controlul ISIS şi al altor grupuri susţinute de SUA.

Sub pretextul luptei împotriva ISIS, armata americană a ocupat câmpurile petroliere siriene din nordul ţării în 2015, în coordonare cu grupurile kurde, Forţele Democratice Siriene (FDS) - la un an de la lansarea coaliţiei militare internaţionale în Irak şi Siria.

În mai 2023, un oficial diplomatic de rang înalt din cadrul Ligii Arabe a dezvăluit în exclusivitate pentru The Cradle că Washingtonul şi Damascul purtau negocieri secrete şi directe în capitala Omanului, Muscat.

În timpul discuţiilor, oficialii sirieni au făcut presiuni în principal pentru retragerea completă a trupelor de ocupaţie americane din ţară.

Diplomatul a adăugat că "în anii precedenţi au avut loc discuţii secrete între Damasc şi Washington, dar majoritatea au fost purtate prin intermediul unor mediatori, cum ar fi fostul director general al Securităţii Generale Libaneze, Abbas Ibrahim. Au avut loc şi întâlniri directe între cele două ţări, dintre care una a avut loc în capitala siriană, Damasc".

Cu toate acestea, numărul de întâlniri directe a rămas limitat.

Discuţiile secrete de la Muscat au abordat, de asemenea, subiectul Austin Tice, un cetăţean american care a intrat ilegal în Siria prin graniţa cu Turcia în 2012. La scurt timp după aceea, Tice a dispărut pe teritoriul grupurilor armate de opoziţie care luptau împotriva guvernului sirian.

În timpul discuţiilor de la Muscat, sursa a subliniat că "trimisul american a confirmat în repetate rânduri că deţine informaţii potrivit cărora Austin Tice este în viaţă şi se află într-un centru de detenţie al armatei siriene. Cu toate acestea, delegaţia siriană a insistat că nu deţine nicio informaţie despre Tice, Damascul exprimându-şi disponibilitatea de a face toate eforturile posibile pentru a dezvălui soarta acestuia".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor